Nieuw protest tegen Litouwse homofobe wet

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, January 20 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Litouwen discrimineert en houdt geen rekening met de fundamentele rechten van burgers in de EU", zegt PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt.

Een grote meerderheid in het Europees Parlement heeft vandaag het parlement in Litouwen opgeroepen een homofobe wet te veranderen. De controversiële wet verbiedt het om jongeren te informeren over homo- en biseksualiteit. In november vorig jaar werd ook nog een verscherping van de wet voorgesteld om overtreders te kunnen vervolgen en straffen. Hierover moet het parlement in Litouwen zich binnenkort uitspreken.

Bozkurt: "Het is een schande dat het Litouwse parlement tegen homoseksuelen zegt dat hun geaardheid iets is waar kinderen tegen beschermd moeten worden en waar zij niet over geïnformeerd mogen worden. De wettekst zegt letterlijk dat een homoseksuele relatie de familiewaarden aantast. Dat is onzin."

De aanname van de wet in 2009 door het Litouwse parlement leidde al tot een golf van internationale kritiek. De voorgestelde uitbreiding van de wet legt forse straffen op aan ieder die een publicatie uitgeeft over homoseksuele relaties.

Het Europese Parlement roept Litouwen nu op die ontwerpwijziging in het wetboek niet op te nemen, maar ook om informatie over seksuele geaardheid vrij toegankelijk te maken, ook aan minderjarigen.

De Europese Commissie wordt opnieuw gevraagd de voorgestelde Litouwse wet te toetsen aan het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

"Als het moet vechten we tot aan het Europese Hof om discriminatie van homo´s en biseksuelen in Litouwen te bestrijden ", aldus Bozkurt.