Hongarije moet nieuwe mediawet intrekken

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Thursday, January 20 2011.
Hongarije moet nieuwe mediawet intrekken
Bron: Blog Thijs Berman

"Hongarije, trek die nieuwe en omstreden mediawet volledig in, want het is een ongelooflijke hindernis in het bereiken van de belangrijke doelen van het Hongaars voorzitterschap in de EU. De urgente actuele problemen dienen we samen aan te pakken, maar Hongarije is als EU-voorzitter ongeloofwaardig met een mediawet die de persvrijheid aan banden legt." Hiermee sluit PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt zich aan bij de felle kritiek op Hongarije vanuit de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Dit was gisteren te horen bij de presentatie van het werkprogramma voor het komend half jaar van de nieuwe voorzitter van de EU, Hongarije.

Aanfluiting voor persvrijheid

"De recent aangenomen mediawet in Hongarije is een aanfluiting voor de persvrijheid", vult Bozkurt aan. De wet laat alleen 'moreel juiste en objectieve' berichtgeving door de media toe. Het is de Hongaarse staat zelf die hierover oordeelt en censureert. "De Hongaarse mediawet is in strijd met fundamentele Europese grondrechten, als vrijheid van meningsuiting", verklaart Bozkurt. "De mediawet is een symptoom van de zeer rechtse wind in Hongarije waar het beknotten van de rechten van burgers steeds verder gaat."

Overal in EU vrijheid en democratie

De Europese Commissie, hoeder van het Europese Handvest van de grondrechten, is inmiddels een juridisch onderzoek begonnen naar de Hongaarse mediawet. "Dat onderzoek wachten we met spanning af, maar ik kan me niet voorstellen dat ook de juristen van de Europese Commissie niet tot de vaststelling komen dat een procedure tegen Hongarije noodzakelijk is. De EU staat voor vrijheid en democratie, dat betekent volledige persvrijheid in elke lidstaat van de EU. In Hongarije, maar ook in Italië of Tsjechië. Als het moet, vechten we daarvoor tot aan het Europese Hof", aldus Bozkurt.

Bron afbeelding: SXC / ugaldew.