Nascheiden bij Attero

Source: P.F.C. (Paulus) Jansen i, published on Saturday, January 22 2011, 16:01.

Huishoudelijk en industrieel Afval komt in Nederland -gelukkig- nauwelijks meer (4%) op de stort terecht. Door afvalscheiding worden er veel nuttige reststoffen opnieuw als grondstof benut. Scheiden kan aan de bron -de bekende containers voor glas en papier bijvoorbeeld- of achteraf met allerlei machinale technieken. Gisteren bezocht ik samen met onze Groningse wethouder Jannie Visscher een nascheidingsfabriek van Attero.

Attero is het voormalige Essent Milieu. Het bedrijf, eigendom van de provincies Noord-Brabant, Limburg. Overijssel en Groningen en ruim 100 gemeenten, zorgt voor de nascheiding van het huishoudelijk afval van bijna zes miljoen mensen. Op een bedrijventerrein langs het Winschoterdiep wordt ongeveer 200.000 ton “grijs” afval gesorteerd met een scala aan technieken.

Via een aantal lopende banden passeert het afval eerst een aantal draaiende trommels die verschillende fracties naar grootte sorteren: eerst wordt alles kleiner dan 200mm afgescheiden, daarna de fractie kleiner dan 40mm. Vervolgens passeren de stromen verschillende soorten electromagneten, waarmee grotere en kleinere ijzeren voorwerpen eruit gevist worden. De volgende stap is een infraroodscanner die verschillende materialen herkent, die vervolgens met een gerichte luchtstroom naar een andere band geschoten worden.

Bij een andere sorteerslag wordt er lucht door een geperforeerde lopende band geblazen, waardoor de lichte folies in de fractie worden afgezonderd. Aan het eind van de rit wordt de resterende stroom gewassen, waarmee nog wat restanten plastic en zand verwijderd worden. Wat overblijft is een slurrie die een vergistingstank wordt ingeleid, waar er methaangas mee gemaakt wordt. Dat gas wordt deels verstookt in een viertal warmtekrachteenheden (elektriciteitscentrales die ook warmte maken) waarvan de stroom en warmte grotendeels benut worden voor de eigen fabriek. Overschotten worden verkocht aan het elektriciteitsbedrijf. Sinds enkele maanden is er ook nog een installatie in gebruik genomen waarmee het methaan kan worden opgewerkt tot aardgaskwaliteit, die wordt ingevoegd in het gasnetwerk van Enexis.