Servië overtuigt niet

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Friday, January 21 2011.

"In de onderhandelingen met Servië over eventuele toetreding tot de EU moet de Europese Commissie meer druk uitoefenen op de Servische regering om mee te werken met het Joegoslavië tribunaal in Den Haag". Dat zegt PvdA Europarlementariër Emine Bozkurt vandaag in het Europese Parlement.

Tijdens het debat over Servië drong zij bij de Europese Commissie aan op een hardere opstelling.

Sinds 2010 is er het Stabilisatie en Associatieverdrag tussen Servië en de EU, dat afgelopen juni door Nederland als laatste lidstaat werd goedgekeurd.

Bozkurt : "Servië heeft al laten zien bereid te zijn om te werken aan een Europese toekomst. Maar helaas doet Servië nauwelijks een inspanning om de twee hoofdverdachten van het Joegoslavië tribunaal, Goran Hadzic en Radko Mladic, op te pakken. Volgens hoofdaanklager Brammertz, slaagt Servië er niet in te overtuigen dat er met man en macht gezocht wordt naar deze misdadigers. De Servische regering beperkt zicht volgens hem tot het "minst noodzakelijke".

"Een duidelijke en eendrachtige boodschap van de Servische overheid is nodig. Zo ook om de verbetering van de rechten van vrouwen en homoseksuelen hoog op de agenda te blijven zetten", aldus Bozkurt vandaag in het Europees Parlement.