6 ton voor retourtje Breda-Antwerpen

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Monday, January 24 2011, 22:37.

De gemeente Breda gaat € 640.000 EU-subsidie aanvragen voor de aanpak van jongerenoverlast. Buurtpreventie en nachtelijke toezichthouders moeten ermee worden worden bekostigd. De subsidie zou worden verleend door de EU omdat er ervaringen worden uitgewisseld met Antwerpen, waar soortgelijke projecten worden opgezet. Mij lijkt dat voor die paar retourtjes Breda-Antwerpen voor ambtenaren geen Europees subsidiecircus nodig is. Zelf is de gemeente Breda ook erg open over het gebrek aan toegevoegde waarde vanuit de EU. Gevraagd naar de verplichte medefinanciering door de gemeente zelf antwoordt Breda dat dit geen probleem is. Het zou namelijk toch gaan om projecten waar de gemeente al geld aan uitgeeft. Naast meer van hetzelfde is het enige wat de EU straks heeft bereikt een aantal extra retourtjes Breda-Antwerpen voor ambtenaren. Voor mij is het reden om bij het kabinet aan te dringen deze vorm van ‘grensoverschrijdende samenwerking’ in de toekomst van EU-subsidie uit te sluiten. Ik stelde vandaag dan ook de volgende vragen:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken (Europese Zaken) over het bericht dat Breda EU-subsidie wil voor achterstandswijken.

  • 1. 
    Bent u bekend met het voornemen van de gemeente Breda om EU-subsidie aan te vragen voor de aanpak van jongerenoverlast? (1)
  • 2. 
    Deelt u mijn mening dat het tegengaan van jongerenoverlast primair een taak is voor de lidstaten? Indien nee, waarom niet?
  • 3. 
    Is het juist dat de gemeente Breda deze EU-subsidies gaat aanwenden voor lopende projecten zonder zelf extra geld aan de projecten te spenderen? Indien ja, deelt u mijn mening dat hiermee een mogelijk positief effect van cofinanciering, namelijk betrokkenheid en zorgvuldigheid bij het uitgeven van EU-geld, teniet wordt gedaan?
  • 4. 
    Bent u het met mij eens dat alleen het uitwisselen van ervaringen tussen ambtenaren van de gemeenten Breda en Antwerpen een te magere basis is om de tussenkomst van de Europese Unie door middel van subsidies te rechtvaardigen? Indien neen, waarom niet?
  • 5. 
    Bent u bereid bij de onderhandelingen over de financiële perspectieven na 2013 er op in te zetten dat dit soort ‘grensoverschrijdende samenwerking’ wordt uitgesloten van toekomstige EU-subsidies? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

  • 1) 
    http://www.bndestem.nl/regio/breda/8019217/Breda-gaat-overzees-samenwerken.ece