Egypte brandt

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Saturday, January 29 2011, 12:56.

Het volk van Egypte is de straat opgetrokken om het aftreden van president Mubarak, steunpilaar van de VS in het Midden Oosten, te eisen. Mubarak heeft zijn regering ontslagen, hervormingen aangekondigd, en het leger tegen de bevolking ingezet. Hoe het verder gaat in Egypte hangt in hoge mate af van de vraag of Mubarak overeind blijft. De EU heeft een handelsverdrag met Egypte en dus een drukmiddel om meer respect voor de mensenrechten af te dwingen. Dat moet nu gebeuren en daarom heb ik gisteren de volgende vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over sociale protesten in Egypte.

  • 1. 
    Kent u de berichten over het gewelddadig neerslaan van vreedzame demonstraties in Egypte? Wat is volgens u de actuele stand van zaken met betrekking tot het aantal gedode en aangehouden demonstranten?
  • 2. 
    Deelt u de opvatting dat onmiddellijke vrijlating moet worden geëist van gevangenen die vreedzaam hebben gedemonstreerd de afgelopen dagen? Indien nee, waarom niet? Indien ja, hoe zorgt u voor meer druk op Egypte?
  • 3. 
    Deelt u de opvatting dat betrekkingen tussen de EU en Egypte over nauwere economische banden moeten worden opgeschort indien er geen verbetering optreedt in de mensenrechten en fundamentele vrijheden in Egypte? Indien neen, waarom niet? Indien ja, wilt u dat bepleiten in EU-verband?