Hongarije helpt niet in strijd tegen discriminatie

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, January 25 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Hongarije, de huidige voorzitter van de Europese Unie, is niet van plan op te treden tegen homofobie en discriminatie", is de conclusie van PvdA Europarlementariër Emine Bozkurt.

In het Europees Parlement vandaag vroegen leden van de sociaaldemocratische fractie de betrokken Hongaarse minister naar zijn plannen om het debat over een Europese antidiscriminatie richtlijn opnieuw vlot te trekken. Deze voorgestelde nieuwe wetgeving moet discriminatie buiten de werkvloer op basis van religie, leeftijd, handicap en seksuele geaardheid verbieden. De besprekingen hierover zitten al twee en een half jaar muurvast.

De Hongaarse minister Zoltan Balog verklaarde in het Europees Parlement vandaag dat voor mensen met een handicap er wetgeving in de maak is, maar hij gaf geen duidelijkheid of hij bereid is mee te werken aan wetgeving die homofobie en andere vormen van discriminatie bestrijdt.

Bozkurt: "Het is schokkend dat Hongarije geen enkele ambitie toont om discriminatie te bestrijden. We hebben juist daadkracht van de Europese voorzitter nodig om een succesvolle wet dat discriminatie op alle terreinen aanpakt, er door te krijgen."

In het Europees Parlement zullen de Sociaaldemocraten blijven aandringen bij Hongarije, als voorzitter van de EU, om het voorstel voor een antidiscriminatie richtlijn opnieuw in behandeling te nemen.