Rapport Commissie DSB Bank

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Wednesday, June 30 2010.

Op dinsdag 29 juni heb ik het rapport van de Commissie DSB bank (Commissie Scheltema) in ontvangst genomen. Ik vind dat de Commissie een grondige en overtuigende analyse heeft gemaakt van de omstandigheden die hebben geleid tot de ondergang van DSB. En ik onderschijf op hoofdlijnen de analyses en conclusies van de Commissie over de DSB, het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten.

De Commissie heeft onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen rond DSB Bank in het najaar 2009. Daarbij is door de Commissie DSB Bank onderzoek gedaan naar het functioneren van DSB en het toezicht daarop van de toezichthouders.

De Commissie doet in haar rapport stevige aanbevelingen en trekt stevige conclusies. En dat vraagt om een stevig vervolg. In mijn reactie op het rapport heb ik daarom direct een aantal maatregelen aangekondigd.

Ten eerste heb ik De Nederlandsche Bank gevraagd een plan van aanpak op te stellen voor een cultuurverandering binnen de bank. De Nederlandsche Bank zal mij hierover op korte termijn informeren.

Ten tweede zal worden nagegaan hoe het interne toezicht binnen De Nederlandsche Bank zélf kan worden versterkt. Hiervoor zal de wet worden aangepast.

Ten derde zal het toezichtsbeleid vaker worden geëvalueerd en door onafhankelijke deskundigen moet worden beoordeeld. Zo kan sneller en doelmatiger lering getrokken worden uit het verleden.

In de brief aan de Tweede Kamer ga ik uitgebreid in op de conclusies van de Commissie Scheltema.