Europese afspraken over een eventuele lening aan Griekenland

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Monday, April 12 2010.

Gistermiddag heb ik met mijn collega’s in de Eurogroep in een teleconferentie gesproken over Griekenland. We hebben afspraken gemaakt hoe een eventuele lening vanuit de eurolanden er uit zou komen te zien, als deze nodig zou zijn. Het mechanisme staat nu klaar, maar is nog niet geactiveerd. Het IMF stond al klaar, Europa heeft nu ook een mechanisme.

Als Griekenland er om vraagt, zou Europa bereid zijn om dit jaar in een pakket met het IMF tot 30 miljard euro te lenen. Nederland zou daar zo’n 6% van bijdragen (= 1,8 miljard euro). Ik ben hier tevreden over, want voor mij is financiële stabiliteit in het eurogebied cruciaal. Er zijn Nederlandse belangen in het spel, en dat is mijn zorg. De ontwikkelingen afgelopen week hadden duidelijk gemaakt dat de markt grote behoefte had aan een helder signaal over de voorwaarden waaronder Griekenland zou kunnen lenen van de eurolanden. Die duidelijkheid hebben we gisteren geboden, nog voor de markten vandaag openden. Nu is het aan Griekenland om er alles aan te doen om orde op zaken te stellen in eigen land. Daar maken ze ook volgens het IMF momenteel goede vorderingen mee. Alleen als aan strenge voorwaarden wordt voldaan, zullen ze een beroep kunnen doen op leningen. En deze worden dan ook in "partjes" gegegeven afhankelijk van de stappen (oa bezuinigingen en structuurmaatregelen) die Griekenland moet zetten, dus (minimaal) hetzelfde als de strenge IMF eisen.

Ik vond het erg belangrijk dat het IMF nauw betrokken is. Zij hebben namelijk veel ervaring met strenge condities bij leningen. Dat heeft Nederland samen met Duitsland voor elkaar gekregen. Het programma voor Griekenland zou samen met het IMF ontworpen en gefinancierd worden. Griekenland zou ook niet voor een schijntje kunnen lenen. We hebben ons er voor ingezet om een forse rente-opslag af te dwingen. Dat is gelukt, die opslag bedraagt 3%. Ze zouden zelfs nog iets meer aan ons moeten betalen dan aan het IMF. Het is minder dan wat ze nu op de markt betalen, anders zou het geen zin hebben. Het is wel meer dan wat normaal aan de Grieken gevraagd wordt. Een goede prikkel om snel orde op zaken te stellen en het vertrouwen van de markt terug te krijgen dus. Al met al, een akkoord dat helemaal aan de Nederlandse inzet voldoet. De Tweede Kamer heeft het laatste woord over Nederlandse deelname aan een leningenpakket. Ik heb gisteren dus ook uitdrukkelijk een parlementair voorbehoud gemaakt. Gisteravond heb ik de Kamer een brief gestuurd over de teleconferentie van gisteren, daar valt nog meer te lezen.