Rapport studiecommissie belastingstelsel

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Wednesday, April 7 2010.

Woensdag 7 april ontving ik uit handen van voorzitter Stef van Weeghel een exemplaar van de voorstudie van de Studiecommissie belastingstelsel. Als demissionair minister past mij enige terughoudendheid, en daarom kan ik ook niet inhoudelijk op de voorstellen reageren.

Ik vind het knap dat de commissie in minder dan een half jaar een zeer belangrijk en omvangrijk rapport heeft geschreven met concrete suggesties. Ze had de opdracht te bezien of het belastingstelsel nog wel toegesneden is op de problemen en structurele trends waar Nederland mee te maken heeft. Het doel was expliciet niet om mogelijkheden te zoeken om de belastingopbrengsten te verhogen. De commissie heeft gewerkt met budgetneutraliteit als randvoorwaarde.

Een van de conclusies is dat belastingheffing een stuk slimmer kan. Dat spreekt mij als minister van Financiën zeer aan. De commissie stelt verder dat bij gelijke opbrengst de welvaart omhoog kan. Ook deze stelling spreekt aan.

De commissie heeft allerlei onderwerpen aangeroerd. De voorstudie is een waardevolle bijdrage in discussie over ons toekomstige belastingstelsel. Het heeft een lange termijn focus. Om dit rapport goed te kunnen beoordelen moet je door de crisis heenkijken. De tijdshorizon van de commissie reikt tot 2020 en dat is langer dan een of twee kabinetsperioden. We staan op fiscaal gebied voor grote uitdagingen. De voorstellen van de commissie zullen vast en zeker een belangrijke rol spelen bij de komende verkiezingen en in de kabinetsformatie.