Woensdag: eerste dag Beijing

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Wednesday, March 24 2010.

Gisteravond geland in Beijing. Weer heel anders dan Hong Kong en Shenzen. Na een korte nacht de dag begonnen bij de Bank of Beijing (BoB). Een indrukwekkende ontvangst met tromgeroffel en dansende draken. Alles was superefficiënt geregeld. Een goed gesprek gehad met de voorzitter. Via tolken gesproken. Weer even wennen, maar ging prima. BoB doet veel zaken in en met Nederland. Hopelijk openen ze in de toekomst een filiaal in ons land.

Na een informele lunch met de top van de BoB door naar het ministerie van Financiën. Hier had ik een open gesprek met mijn collega-minister. Onder andere gesproken over de financiële stabiliteit in de wereld en de rol van internationale insituties, China en Europa hierin en de samenwerking tussen Chinese belastingdienst en douane.

Daarna snel terug naar het hotel door het extreem drukke verkeer. Uit het raam van mijn hotelýkamer zie ik dag en nacht de file staan. Beijing heeft in relatief korte tijd enorm veel auto's erbij gekregen. Veel mensen rijden nogal roekeloos, Rome is er niets bij! In het hotel een interview gehad met de Chinese pers. Pittige vragen, maar leuk om te doen. Vanavond diner op de residentie van de Nederlandse ambassadeur met een grote groep Nederlandse ondernemers die hier actief zijn. Heb ik veel zin in.