Benoemd als minister van Financiën (Nieuwsbrief)

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Saturday, February 27 2010.

Afgelopen week kreeg voor mij een verrassende wending. In de auto werd ik gebeld met de boodschap mij zo spoedig mogelijk naar het paleis van Hare Majesteit de Koningin te begeven. Ik zou daar beëdigd worden als minister van Financiën in het inmiddels demissionaire kabinet.

Beste mensen,

Afgelopen week kreeg voor mij een verrassende wending. Ik presenteerde dinsdagmiddag op de radio bij BNR het programma PEP Talk. Even na half drie verliet ik de studio in Amsterdam om op weg te gaan naar Den Haag voor een afspraak op het ministerie van Economische Zaken.

In de auto werd ik gebeld met de boodschap mij zo spoedig mogelijk naar het paleis van Hare Majesteit de Koningin te begeven. Ik zou daar beëdigd worden als minister van Financiën in het inmiddels demissionaire kabinet. Omdat ik toen nog niet wist of ik bij Paleis Noordeinde of Paleis Huis ten Bosch moest zijn, gaf ik mijn chauffeur Harry de opdracht om vanaf de A4 de A44 te nemen. Zo zouden we Den Haag "in het midden" binnenkomen, wat handig is om naar een van beide paleizen te gaan.

Tegen drie uur hoorde ik dat ik op het werkpaleis werd verwacht. Even voor ik met de dienstauto de paleispoort binnenreed, heb ik mijn ontslagbrief - die door een ambtenaar nog snel even aan mij werd overhandigd - als staatssecretaris van Financiën getekend.

Ik ben precies drie jaar en één dag staatssecretaris van Financiën geweest. Op basis van mijn speerpunten vergroening, bevorderen innovatief ondernemerschap en vereenvoudiging heb ik tal van maatregelen gerealiseerd.

Van de lagere bijtelling voor de (zeer) zuinige auto van de zaak (14 of 20 procent in plaats van 25 procent), tot een tot forse verlaging van de tarieven van de schenk- en erfbelasting. Van de aanpak van zwartspaarders tot het afschaffen van de Eerste Dagsmelding (EDM). En van de introductie van de innovatiebox waardoor winsten uit innovatie niet meer belast worden tegen 25,5 procent maar tegen 5 procent tot een verlaging van het Vpb-tarief voor MKB bedrijven en een verhoging van de MKB-winstvrijstelling. Ik heb op het ministerie gevraagd om een lijstje met alle maatregelen die ik in de afgelopen drie jaar heb gerealiseerd. Het zijn er meer dan 100. Ik zal deze "100 van De Jager" snel op mijn website zetten, zodat iedereen kan zien dat dit kabinet op fiscaal terrein zeer daadkrachtig is geweest.

En nu wacht mij een belangrijke taak als minister. De aanleiding voor mijn benoeming is bekend. Maar ik ben vereerd om deze verantwoordelijkheid op me te nemen. Als demissionair minister past een bescheiden opstelling ten aanzien van nieuwe beleidsvoornemens. Lopende dossiers zullen wel gewoon afgehandeld moeten worden. Juist financieel gebied verwacht ik geenszins dat het een rustige tijd zal worden, wat ook de reden was om op deze post een minister te benoemen. Ik hoef maar te refereren aan Griekenland en IJsland, of aan de komende zware begrotingsbesprekingen en iedereen zal beseffen dat op ons kabinet een zware verantwoordelijkheid rust. Ik zal hier niet voor weglopen, maar doen wat noodzakelijk is voor Nederland.

De afgelopen twee maanden ben ik veel in het land geweest. De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen brachten mij onder andere naar Heerlen, Rotterdam, Noordwijk, Katwijk, Alkmaar, Goes, Arnhem, Nijmegen, Delft, Westland en Leeuwarden. Aankomende maandag ben ik nog in Amersfoort op een ondernemersbijeenkomst en tevens schuif ik aan bij een innovatiediner in Ede. Op dinsdag breng ik een bezoek aan de binnenstad van Veendam waar ik met winkeliers zal spreken. 's Avonds houd ik in Veendam een toespraak voor ondernemers. Op de dag dat iedereen moet gaan stemmen, woensdag 3 maart, ben ik nog in de binnenstad van Dordrecht.

Iedereen die mij op de voet wil volgen, raad ik aan mij te volgen op Twitter (@jcdejager). Van alles wat ik doe en wat mij bezighoudt probeer ik een tweet te sturen.

Afgelopen maandag was ik te gast bij Pauw en Witteman en morgen ben ik te gast bij het programma Buitenhof (Nederland 1, 12.10 uur).

Hartelijke groet,

Jan Kees de Jager