Ecofin Brussel: Noodfonds en versterken Europese begrotingsregels

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Tuesday, January 18 2011.

Gisteren en vandaag weer in Brussel voor overleg met mijn Europese collega’s. Ik ben blij dat er steeds meer steun is om een totaalpakket van maatregelen tot stand te brengen dat niet alleen naar de korte termijn kijkt, maar ook preventie op middellange termijn zal versterken.

Er is van buiten vooral aandacht voor de omvang en aanwending van de Europese noodfaciliteiten. Met mijn collega’s praat ik op het moment echter vooral over de maatregelen die diverse landen nationaal nemen. Het is namelijk essentieel dat die bezuinigingen, economische hervormingen en aanpassingen in de bankensector voldoende zijn om de financiële markten te overtuigen dat deze landen weer concurrerend worden en hun overheidsfinanciën op orde brengen. Dat doen wij zelf ook. Dat is voor mij de kern van de discussie.

Verder richt ik mij op het versterken van de Europese begrotingsregels om in de toekomst te voorkomen dat soortgelijke situaties ontstaan. Ik heb gisteren ook tegen mijn collega’s gezegd dat Nederland zal doen wat we al in mei vorig jaar beloofd hebben, als deze landen zelf overtuigende maatregelen nemen. Ik vind dat we er voor moeten zorgen dat de Europese noodfaciliteit het toen afgesproken niveau van 750 miljard euro, indien nodig, ook echt uit moet kunnen lenen (het deel van de eurolanden hiervan is 440 miljard). Een verdubbeling is gisteren resoluut afgewezen. Daar zijn we het wel over eens. Het gaat er om dat we doen wat we beloofd hebben. Hoe precies, is een technische discussie, die we nog niet afgerond hebben. Zoals ik vorige week ook al in de Tweede Kamer gezegd heb, is het daarbij mogelijk dat er een beroep gedaan wordt op de eurolanden om met bijvoorbeeld extra reserves of op een andere manier (dat onderzoeken we nog) te zorgen voor én de eerder afgesproken capaciteit én een gunstige rente. En dit alleen als onderdeel van een totaalpakket, want voor mij staat als een paal boven water dat het er vooral om gaat dat de landen waarover zorgen bestaan zelf overtuigende maatregelen nemen. Alleen dat kan het oordeel van de financiële markten echt veranderen.