Afspraken over Ierland en het permanente crisismechanisme - Main contents
Ook dit weekend heb ik met de andere Europese ministers van Financiën weer over Ierland vergaderd. Dit keer niet telefonisch, maar in Brussel. We hebben vandaag laten zien pal achter de euro te staan. We hebben het leningenpakket voor Ierland vastgesteld en gesproken over het permanente crisismechanisme.
De onderhandelingen tussen de IMF-EU missie en de Ierse regering zijn afgerond. Met mijn collega’s uit de eurolanden hebben we het voorgestelde pakket goedgekeurd. In mijn vorige blog heb ik al uitgelegd dat dit programma ook in het belang van Nederland is. De stabiliteit van de euro is essentieel voor onze economie en financiële sector en daarmee voor onze pensioenen, spaargeld en werkgelegenheid.
Ierland doet een beroep op een programma van 85 miljard euro aan leningen. Hiervan betaalt Ierland zelf 17,5 miljard (via pensioenfonds en hun agentschap). De overige 67,5 miljard euro zijn verdeeld in: 22,5 miljard IMF, 40,2 miljard uit de Europese noodmechanismen EFSF en EFSM en 4,8 miljard bilaterale leningen door het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken. De betrokkenheid van het IMF blijft dus groot. De garanties van Nederland aan de zogenaamde EFSF en EFSM-lening bedragen 2,7 miljard. Zoals ik eerder al zei: Nederland leent nu geen geld uit, dus het kost de belastingbetaler nu geen geld. Als het misgaat, en risico's zijn er natuurlijk altijd, kunnen de garanties worden opgevraagd en dat betekent dan alsnog dat Nederland leent aan Ierland. Overigens blijft dan de schuld van Ierland aan Nederland staan. Door de ervaring en de strenge afspraken van het IMF is dit risico klein, maar daarvoor krijgt Nederland wel een flinke risicopremie. Trouwens: niets doen is natuurlijk nog één veel groter risico. Op twitter wordt veel gevraagd of garanties onze credit rating kunnen beïnvloeden. Nederland heeft de triple A-status. Dat betekent dat we zeer kredietwaardig zijn. Deze status is ook bestendigd na aankondiging van het Europese noodmechanisme. In feite is er met het afgeven van de garanties voor de rating niets veranderd.
Ierland heeft moeten beloven om orde op zaken te stellen in de overheidsfinanciën, de economie te hervormen, en de bankensector te saneren. Voor 2011 heeft Ierland in haar 4-jaren plan aan aanvullende maatregelen alleen al meer aangekondigd dan onze 18 miljard euro aan bezuinigingen over 5 jaar voor Nederland betekenen. In 2015 moet het Ierse tekort teruggebracht zijn van 32% naar 3% BBP. Ierland gaat dus zeer fors ingrijpen in zijn begroting en economie.
Met de afspraken over het permanente crisismechanisme hebben we laten zien dat voorkomen altijd het belangrijkste moet zijn. Voor Nederland was het erg belangrijk dat het IMF ook hierin een grote rol zou gaan spelen en die afspraak is vandaag ook gemaakt. Verder hebben we over de rol van de private sector afgesproken dat van geval tot geval wordt gekeken of en hoe deze mee betaalt. Ook dit sluit aan bij bestaande praktijk van onder andere het IMF. Ik sta dan ook achter deze afspraken.
Read more ...