Ierland - Main contents
Vanavond heb ik een teleconferentie gehad met mijn Europese collega’s. Ierland heeft ons om hulp gevraagd. Samen hebben we besloten daar op in te gaan. Ierland krijgt niet zomaar hulp, maar komt onder streng toezicht van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF. Ierland zal snel en streng moeten bezuinigen.
Hoe het hulppakket er precies gaat uitzien, moet zeer spoedig worden ingevuld. Het gaat in ieder geval om een programma dat samen met het IMF wordt opgesteld en wordt gefinancierd door leningen uit de noodfaciliteit van de eurozone (EFSF), het EU-noodmechanisme (EFSM) en het IMF. Eventueel wordt dit gesteund door bilaterale leningen van andere Europese landen. Het hulppakket kost Nederland nu geen belastinggeld, we geven namelijk garanties voor de genoemde leningen en lenen de Ieren zelf dus niet.
Als minister van Financiën wil ik benadrukken dat het ook in het belang van Nederland is om Ierland te helpen. De stabiliteit van de euro is essentieel voor onze economie en financiele sector. Als er vragen ontstaan over de stabiliteit van een land in de eurozone, heeft dat ook gevolgen voor onze pensioenen, ons spaargeld en de werkgelegenheid. We moeten voorkomen dat het broze economisch herstel weer teniet wordt gedaan. Door te hulp te schieten, zorgen we ervoor dat ondernemers kunnen blijven ondernemen en burgers hun banen houden. Het is natuurlijk nooit zonder risico, maar Ierland betaalt een behoorlijke risicopremie voor het hulppakket. Ze betalen namelijk ongeveer 3 procent bovenop de rente die Nederland zelf betaalt voor leningen.
Ierland heeft eerder al bekend gemaakt tot 2014 15 miljard euro structureel te zullen bezuinigen, waarvan al 6 miljard euro in 2011. Dat is echt een fors pakket, zeker gezien de omvang van de Ierse economie. Hiermee laten de Ieren zien dat ze het structureel aanpakken van hun problemen serieus nemen, en niet zomaar hun hand ophouden bij de andere eurolanden.
Read more ...