Nu aan de slag met het herstel van de overheidsfinanciën

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Tuesday, November 9 2010.

Vandaag heb ik de Startnota naar de Tweede Kamer gestuurd. In de Startnota geef ik aan wat de gevolgen zijn van verschillende maatregelen uit het Regeerakkoord voor de rijksbegroting. Bezuinigingen, belastingmaatregelen en ook extra uitgaven hebben namelijk allemaal gevolgen voor de rijksbegroting. Met deze Startnota wordt dat duidelijk en ook zichtbaar. En kan het kabinet een basis leggen voor een solide financieel beleid.

In totaal moeten we 18 miljard bezuinigen. Met deze bezuinigingen brengen we het tekort op de begroting de komende vier jaar terug van 5,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) nu in 2010 naar 0,9 procent bbp in 2015. Dat is een geweldig streven en is ook gebaseerd op het vertrouwen dat ik heb in het verdere herstel van de economie. En het is ook noodzakelijk om dat vertrouwen te behouden.

In de Startnota heb ik voor alle departementen aangegeven wat de financiële spelregels zijn om de begrotingsdoelen te halen en zo een financieel verantwoord beleid te kunnen voeren. Ook heb ik de uitgaven- en inkomstenkaders vastgelegd, zodat iedere minister weet hoeveel er maximaal uitgegeven mag worden.

We realiseren ons als kabinet terdege dat 18 miljard bezuinigen geen geringe opgave is, maar uiteindelijk staan we er allemaal voor. Ik weet dat alle 12 ministers ervan doordrongen zijn dat het nodig is. Alleen zo kunnen we het grote gat in de schatkist dichten en Nederland weer financieel gezond maken. En als we de bezuinigingen vooruitschuiven, wordt de pijn ervan alleen maar erger.