Staatssecretarissen Europese Zaken Knapen en Chastel (BE) bespreken nauwere samenwerking EU-agenda
Source: Ministry of Foreign Affairs (BZ)1, published on Tuesday, February 1 2011.
Staatssecretaris Knapen2 van Europese Zaken heeft vandaag aangedrongen op Belgische steun voor de Europese agenda van het Kabinet. Met zijn Brusselse collega Olivier Chastel sprak hij over hoe België en Nederland nauwer kunnen samenwerken op belangrijke Europese dossiers. Voor Nederland zijn asiel en migratie, Schengen3-toetreding, de netto-betalerspositie van Nederland en EU4-uitbreiding de belangrijkste Europese prioriteiten.
Knapen en Chastel willen ook in Benelux5-verband samenwerken, om zo meer te bereiken in de onderhandelingen met de 27 EU-lidstaten. ‘Door samen op te trekken staan we sterker in het behartigen van onze belangen,’ aldus Knapen. Nederland is momenteel voorzitter van de Benelux.
De staatssecretarissen, die internationaal de titel minister voor Europese Zaken dragen, hadden een constructief gesprek over een breed scala aan onderwerpen die op de Europese agenda staan. Knapen sprak zijn dank uit voor de inzet die de Belgen getoond hebben ten tijde van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van 2010. Ze spraken ook over de Europese Raad van aanstaande vrijdag en over de politieke situatie in België.
Read more ...
- 1.Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft als taak de voorbereiding, de coördinatie en de uitvoering van het buitenlands beleid.
- 2.Ben Knapen (1951) was van 8 februari 2022 tot 13 juni 2023 Eerste Kamerlid voor het CDA. Eerder was hij dat van 9 juni 2015 tot 24 september 2021 (en vanaf 11 juni 2019 fractievoorzitter). De heer Knapen was van 14 oktober 2010 tot 5 november 2012 staatssecretaris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte I en van 24 september 2021 tot 10 januari 2022 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte III. Eerder was hij lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en bijzonder hoogleraar media en kwaliteit aan de Radboud Universiteit. Daarvoor was de heer Knapen onder meer buitenland-correspondent, adjunct-hoofdredacteur en hoofdredacteur van NRC Handelsblad, directeur voorlichting bij Philips en bestuurder van uitgeverij PCM. In 2013 werd hij vertegenwoordiger van de Europese Investeringsbank bij de Europese Unie.
- 3.Het Akkoord van Schengen heeft tot doel de geleidelijke afschaffing van controles aan de gemeenschappelijke grenzen tussen de 26 deelnemende landen. Daarnaast voorziet het akkoord in de instelling van een regeling voor vrij verkeer van alle burgers uit de deelnemende staten, de overige staten van de Europese Unie en een aantal derde landen. De naam komt van het Luxemburgse plaatsje Schengen waar het akkoord op 14 juni 1985 is ondertekend.
- 4.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 5.De Benelux is een intergouvernementeel samenwerkingsverband tussen België, Nederland en Luxemburg. Deze samenwerking startte op 1 januari 1944 in de vorm van een douane-unie. Het initiatief hiertoe werd tijdens de Tweede Wereldoorlog genomen om de samenwerking en solidariteit tussen de landen te bevorderen. Zo namen de drie partners het voortouw in de allereerste stappen naar Europese integratie. In 1958 werd de samenwerking uitgebreid tot een economische unie. Dit betekende een verbreding en verdieping van de economische samenwerking.