Geen hulp bij doodstraf

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Thursday, February 3 2011, 21:29.

Europese lidstaten moeten de VS niet helpen bij de uitvoering van de doodstraf. Daartoe heeft Italië besloten door de uitvoer van het middel natrium-thiopental naar de VS te verbieden. Het middel, waaraan de VS een tekort heeft, wordt namelijk gebruikt bij het uitvoeren van de doodstraf door middel van dodelijke injecties. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk overwegen ook een verbod, maar wat vindt Nederland? Ik vind dat Nederland onmiddellijk een exportverbod op dit middel moet invoeren en dit ook in EU-verband moet bepleiten. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en ELI over een export-beperking van middelen die in de VS worden gebruikt bij het uitvoeren van de doodstraf.

  • 1. 
    Is het u bekend dat de VS een tekort heeft aan het middel natrium-thiopental dat wordt gebruikt bij het uitvoeren van de doodstraf door middel van dodelijke injecties? (1)
  • 2. 
    Is het u bekend dat Italië de export van natrium-thiopental voor de doodstraf in de VS uit ethische overweging heeft verboden en dat dit ook in Duitsland wordt overwogen?
  • 3. 
    Is het u bekend dat de regering van het Verenigd Koninkrijk overweegt beperkingen op te leggen aan de export van natrium-thiopental? (2)
  • 4. 
    Kunt u garanderen dat de Nederlandse vestiging van de firma Hospira, die de natrium-thiopental maakte in VS, geen natrium-thiopental produceert en/of uitvoert naar de VS? Kunt u tevens garanderen dat ook andere firma’s die soortgelijke producten maken die niet uitvoeren naar de VS als ze gebruikt worden voor het uitvoeren van executies
  • 5. 
    Bent u bereid een Europees exportverbod te bepleiten van natrium-thiopental indien dat voor de doodstraf wordt gebruikt? Indien neen, waarom niet?

(1) http://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=36576

(2) http://www.dailymail.co.uk/news/article-1344576/Lethal-injection-drugs-sold-U-S-states-tiny-driving-school-Acton.html