Nederlandse NGO’s protesteren tegen de veroordeling Palestijnse mensenrechtenactivist

Source: A.H. (Anja) Meulenbelt i, published on Thursday, February 3 2011.
Leider van Palestijnse staatsburgers veroordeeld
Bron: Blog Anja Meulenbelt

Ameer Makhoul, Palestijn met Israelisch staatsburgerschap, vooraanstaand mensenrechtenactivist, tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zie hier. Cordaid, ICCO en Oxfam Novib protesteren. Bezwaar tegen, minister Rosenthal?

Nederland en Europese Unie moeten protesteren tegen veroordeling Palestijnse mensenrechtenactivist: gezamenlijk persbericht Cordaid, ICCO en Oxfam Novib

02 februari 2011

GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Den Haag, 2 februari 2011 - Ameer Makhoul, een vooraanstaand Palestijnse mensenrechten-activist, is 30 januari jl. door de Israëlische rechtbank in Haifa veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor spionage. Cordaid, ICCO en Oxfam Novib, verenigd in de coalitie voor mensenrechtenverdedigers, hebben ernstige twijfels over de eerlijkheid van de rechtsgang en willen het proces tegen Makhoul heropend hebben. Ze roepen Nederland en de Europese Unie op om te protesteren tegen deze veroordeling en vragen minister Rosenthal het onderwerp hoog op de agenda te zetten tijdens zijn bezoek aan Israel komend weekend.

Ameer Makhoul is Palestijns Israëliër en algemeen directeur van Ittijah, het netwerk van Arabische niet-gouvernementele organisaties in Israel. Ittijah werd tot eind vorig jaar gesteund door ontwikkelingsorganisaties ICCO en Cordaid. Als directeur van Ittijah sprak Makhoul zich uit tegen discriminatie van Palestijnen in Israël, tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Gaza en voor het Palestijnse recht op zelfbeschikking.

Ameer Makhoul werd op 6 mei 2010 gearresteerd en beschuldigd van hulp aan de vijand in oorlogstijd - waarop maximaal levenslang staat -, spionage en contact met een buitenlandse agent. Als gevolg van harde ondervragingsmethoden die ook in Israel illegaal zijn verklaard, tekende Makhoul in deze eerste dagen een bekentenis, die hij daarna krachtig ontkende. Makhoul had al die tijd geen toegang tot een advocaat. Eind oktober 2010 accepteerde hij een strafvermindering door zich schuldig te verklaren aan spionage, contact met een buitenlandse agent en samenzwering met de vijand in oorlogstijd. In ruil liet de aanklager de zwaarste aanklacht - hulp aan de vijand in oorlogstijd - vallen.

De zaak-Ameer heeft veel losgemaakt in Israel, waar Israëlische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties zich hebben ingezet voor een eerlijk proces, en in Europa, waar internationale mensenrechtenorganisaties de zaak onder de aandacht van diplomaten en media hebben proberen te brengen. Zo uitte de coalitie voor mensenrechtenverdedigers haar zorgen over het feit dat Makhoul na zijn arrestatie 12 dagen in isolatie is vastgehouden, zijn advocaat niet mocht spreken, en tijdens zijn verhoor slecht is behandeld met harde en illigale ondervragingsmethodes. Verschillende ambassades, waaronder de Nederlandse, hebben het proces actief gevolgd: Ambassadepersoneel heeft oa rechtszittingen van Makhoul bijgewoond en de zaak in Europees verband besproken.

Omdat de coalitie voor mensenrechtenverdedigers ernstige twijfels heeft over de eerlijkheid van de rechtsgang, twijfelt ze ook aan de eerlijkheid van het vonnis. De veroordeling is voornamelijk gebaseerd op de verklaring van Makhould die onder druk is gegeven en later ingetrokken. Daarom roepen Cordaid, Oxfam Novib en ICCO de Nederlandse overheid en de Europese Unie op om, in lijn met de Europese Richtlijnen voor Mensenrechtenverdedigers

  • bij de Israëlische autoriteiten protest aan te tekenen tegen deze veroordeling
  • bij de Israëlische autoriteiten aan te dringen op het opnieuw voeren van het proces, nu op een eerlijke manier, of op vrijlating van Ameer Makhoul
  • bij de Israëlische autoriteiten te pleiten tegen verdere inkrimping van de civiele ruimte voor mensenrechtenactivisme in Israël

De coalitie voor mensenrechtenverdedigers ziet dat dit soort arrestaties en veroordelingen helaas vaker voorkomt in Israel en gezien kan worden als onderdeel van een trend om mensenrechtenactivisten, die zich uitspreken over Israëlische mensenrechtenschendingen, monddood te maken. Naast arrestaties en gevangenneming gebeurt dit onder andere ook door reisverboden, verbale bedreigingen, en aanvallen via de media.

Website: hier