Een eerlijk proces mag niet te koop zijn

Source: J. (Jeroen) Recourt i, published on Wednesday, February 9 2011.
Een eerlijk proces mag niet te koop zijn
Bron: Partij van de Arbeid

Foto Flickr / RaeA

Rechtsbijstand is een belangrijke voorwaarde voor een eerlijk proces. Daarbij hoort ook dat een verdachte voor het eerste verhoor met een advocaat moet kunnen spreken. Nu wil het kabinet niet langer garant staan voor de rechtshulp aan mensen met een smalle portemonnee, waardoor de kans groot wordt dat zij dit niet langer kunnen betalen. Ik mag toch hopen dat het kabinet zich vergist heeft, want het zou betekenen dat voor arme mensen de kans op een eerlijk proces aanzienlijk kleiner wordt.

Het kabinet wordt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gedwongen een verdachte in de gelegenheid te stellen met zijn advocaat te spreken voor het eerste verhoor. Dit voorkomt valse bekentenissen en onterechte veroordelingen, zoals in de zaak Ina Post. De Nederlandse staat garandeerde iedere verdachte juridische ondersteuning, maar dat wordt nu anders. De extra kosten die aan dit eerlijke proces zijn verbonden, wendt het huidige kabinet namelijk af op de advocaten.

Hun tarief wordt gehalveerd. Enkele advocaten lieten in een uitzending van Nieuwsuur al weten dat veel collega’s dan ver onder de kostprijs moeten gaan werken. Hierdoor wordt de kans groot dat velen van hen met deze rechtshulp voor mensen met een smallere beurs zullen stoppen. Ik voorzie daardoor een ernstig tekort aan advocaten voor mensen die het niet zo breed hebben.

De staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie heeft op geen enkele wijze aangegeven hoe hij dit probleem gaat oplossen. Hij doet zich ervan af met te zeggen dat de advocaten verantwoordelijkheid moeten dragen voor deze rechtsbijstand. Ik vind dit een vreemde gedachte. Volgens mij is het de verantwoordelijkheid van de staat om haar burgers een eerlijk proces aan te bieden. De staatssecretaris meent blijkbaar dat mensen het zelf maar moeten uitzoeken als ze geen advocaat kunnen betalen.

Ik kan daarom maar een conclusie trekken: bij dit kabinet kun je alleen met geld een eerlijk proces krijgen. Weer een mooi voorbeeld van waar dit kabinet de lasten legt: bij de mensen die het minste hebben. Ik geloof niet dat het een beschaafd land als Nederland past om daar genoegen mee te nemen. Dus ook hier geldt: het moet eerlijker.