Nederland moet arbeidsmarkt hervormen om te voldoen aan Europese doelen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, February 10 2011.

In april van dit jaar moeten alle EU-lidstaten plannen voorleggen over hoe ze hun arbeidsmarkt gaan hervormen om te voldoen aan Europese afspraken. In die afspraken hebben Europese regeringen zich vastgelegd om in 2020 vijfenzeventig procent van de beroepsbevolking aan het werkt te hebben en om in Europa twintig miljoen minder mensen in armoede te laten leven. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen onderzocht maandag hoe Nederland aan deze eisen kan gaan voldoen.

Samenhangend Europees sociaal-economisch beleid

Cornelissen zette zich vorig jaar in het Europees Parlement onder meer in om de afspraken (richtsnoeren in Europees jargon) meer aandacht te besteden aan het combineren van arbeid en zorg. Ze wil dat Europa er beter op toeziet dat deze richtsnoeren ook echt de basis gaan vormen voor werkgelegenheidsbeleid in de EU-lidstaten, zodat er een samenhangend, modern en sociaal Europees sociaal-economisch beleid ontstaat. Dit helpt te voorkomen dat landen in de toekomst opnieuw in een diepe begrotingscrisis terecht komen.

Gedachtewisseling

Maandag nodigde Cornelissen wetenschappers, vertegenwoordigers van vakbonden en maatschappelijke organisaties uit in Brussel om van gedachten te wisselen over de uitwerking van Europese ideeën in Nederlandse plannen. Een groot probleem is namelijk dat de Europese doelstellingen voor 2020 (EU2020) bij velen onbekend zijn en dat het daarom in het Nederlandse politieke debat weinig aandacht krijgt. De gedachtewisseling leverde nuttige ideeën op over mogelijke invulling van een Nederlands hervormingsprogramma.

Nederlandse verbeterpunten

Nederland heeft tot nu toe als een van de weinige landen nog geen voorlopige eigen doelen gesteld voor 2020. Hoewel Nederland het op het eerste gezicht uitstekend scoort qua arbeidsparticipatie en armoedebestrijding, plaatste verschillende deelnemers daar kanttekeningen bij:

  • Kwetsbare groepen vinden in Nederland moeizaam aansluiting op de arbeidsmarkt.
  • De arbeidsparticipatie van vrouwen lijkt hoog, maar het aandeel banen daarvan die economische zelfstandigheid oplevert is beperkt.
  • De sociale zekerheid en scholingsmogelijkheden voor zelfstandigen en mensen met een flexibel arbeidscontract moeten beter.
  • Ook merkte men op dat een baan lang niet altijd een garantie tegen armoede biedt.

Voor al deze verbeteringspunten bieden de Europese richtsnoeren aanknopingspunten. Het is daarom zaak dat Nederland en andere EU-landen deze opnemen in hun nationale hervormingsplannen. Cornelissen hoopt dat de bijeenkomst een begin kan zijn van meer betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld bij de nationale invulling van Europese doelstellingen.

Cornelissen: “In het verleden werd in een nationaal hervormingsprogramma simpelweg het Nederlandse beleid onder Europese kopjes geplaatst. Dat moet echt anders. Als alle landen een ambitieuze hervormingsagenda presenteren gebaseerd op de Europese richtsnoeren voor werkgelegenheid, kan EU2020 een succes worden.”