Minder bouwregelgeving - Main contents
Afgelopen woensdag 9 februari jl. heeft de Tweede Kamercommissie Binnenlandse Zaken met minister Donner gesproken over bouwregelgeving en brandveiligheid. Met de begrotingsbehandeling vorig jaar november heb ik voorgesteld om de hele bouwregelplicht om te zetten in een richtlijn. Kort door de bocht, maar als we per artikel de discussie aangaan, dan zijn we in 2099 nog niet uitgepraat. Helaas kunnen we brand niet bij wet verbieden.
Het gaat mij om het introduceren van een andersdenken. Natuurlijk moet er een bepaalde basisveiligheid zijn op het gebied van (brand)veiligheid en gezondheid, maar de rest van de regelgeving kunnen we omzetten in een richtlijn. Voordeel is dat onzinnige regels vanzelf buiten gebruik raken. De verantwoordelijkheid voor het bouwsel komt bij de bouwer te liggen. De gemeente hoeft dit dan allemaal niet meer te controleren. Minister Donner heeft op mijn verzoek toegezegd om hier een advies over in te winnen bij het Economisch Instituut voor de Bouw.
Een belangrijke stap wordt nu eerst gezet met het uitvoeren van het advies van de Commissie Dekker (Sybilla Dekker, vm minister van Vrom). De commissie Dekker adviseert om de bouwplantoets van de gemeente te privatiseren. Nu is er sprake van gedwongen winkelnering bij de gemeente. We halen heel wat bureaucratie weg bij de gemeente en een bedrijf naar keuze kan het Bouwbesluit toetsen. Ook waarschuwt de commissie Dekker voor een kop op de regelgeving door gemeenten en brandweer.
Verder is het de bedoeling dat per 1 januari 2012 het nieuwe Bouwbesluit in werking treedt. Over het nieuwe Bouwbesluit bestaan kritische geluiden. Maar als je aan het bijschaven slaat dan is er ongetwijfeld weer een andere partij die kritiek zal hebben. In ieder geval verzoekt bouwend Nederland om een snelle inwerkingtreding. Ik ben het hier wel mee eens. Proefondervindelijk zullen we zien hoe het nieuwe Bouwbesluit in de praktijk uitpakt.
In ieder geval ga ik verder op de ingeslagen weg, in de wetenschap, dat het gemakkelijker is om nieuwe regels te bedenken dan om ze af te schaffen.