Hans van Baalen tijdens Mandela-lezing: Burgerschap en de wet binden ons allen

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Monday, February 14 2011.

“Nederlanderschap is een keuze, die rechten en plichten impliceert. De staat is seculier, de staat is neutraal en kiest geen partij. Zij verdedigt de vrijheid en biedt bescherming. Multiculturaliteit is een loos begrip, het gaat om burgerschap. Wij zijn allen burgers, wij zijn geen allochtonen of autochtonen, maar Nederlanders.”

Dit zei Hans van Baalen, delegatieleider van de VVD in het Europees Parlement, op vrijdag 11 februari tijdens de door hem verzorgde Nelson Mandela-lezing 2011. De lezing, die in het teken stond van “Vrijheid en Multiculturaliteit”, werd afgelopen vrijdag voor de vierder keer in het Haagse Stadhuis gehouden. Na de Zuid-Afrikaanse staatssecretaris van Justitie De heer De Lange en de Nederlandse politici, Ernst Hirsch Ballin (CDA), Wim Deetman (CDA), Ruud Lubbers (CDA), Winnie Sorgdrager (D66) en Job Cohen (PvdA) is Hans van Baalen (VVD) de eerst liberaal, die de lezing heeft gehouden.

Multiculturele samenleving loos begrip

Hans van Baalen stelde aan het begin van zijn lezing een aantal vragen: “Wat betekent het begrip multiculturaliteit? Een samenleving waarin alle culturen gelijk zijn? Wat is cultuur in dit opzicht? Wordt met cultuur eigenlijk etniciteit bedoeld of religie bedoeld? Valt het begrip multiculturaliteit samen met verzuiling of soevereiniteit in eigen kring? Of wordt ermee bedoeld dat een samenleving, naar de woorden van VVD-politicus Henk Vonhoff, veelkleurig is geworden?” Problemen die hiermee samenhangen moeten volgens Van Baalen worden beantwoord vanuit het vertrekpunt dat de wet hier leidend is. Voor de wet is immers iedereen gelijk en worden vanuit artikel 1 van de Grondwet, de belangrijkste van de wetten allen gelijk behandeld. Van Baalen gaf aan dat Multiculturaliteit vandaag de dag een beladen term is . “Ik kom tot de conclusie dat de term multiculturele samenleving eerder onduidelijkheid schept dan helderheid.”

Aan het begin van de lezing stond Van Baalen kort stil bij de ontwikkelingen die zich die dag in Egypte hadden voorgedaan. ‘Het vertrek van een dictator betekent nog geen democratie, het hebben van wetten waarborgt nog geen rechtstaat”, zo stelde hij.

De integrale tekst van de Nelson Mandela Lezing is hier te lezen