Halveer inkomenssubsidie aan boeren - Main contents
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven en Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy willen de Europese inkomenssubsidies voor boeren halveren. Van Veldhoven doet dit voorstel morgen tijdens de Landbouw en Visserijraad in de Tweede Kamer.
Muilkorven
Van Veldhoven wil dat staatssecretaris Bleker met de halveringsboodschap naar Brussel gaat. Volgende week maandag spreekt hij met zijn Europese collega’s over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Nu is dat ruim 40 miljard euro aan directe inkomenssubsidie. Van Veldhoven: "Boeren zijn ondernemers en zo moeten we ze ook behandelen. We moeten de vaste inkomenssubsidie langzaam afbouwen. Het geld dat overblijft moet boeren stimuleren duurzaam en innovatief te ondernemen, maar kan bijvoorbeeld ook de doelstellingen op energie verder helpen. Premier Rutte heeft de mond vol over het beperken van subsidies, maar de grootste Europese subsidie laat hij ongemoeid. Laat hij zich muilkorven door het CDA?"
Hulp-Sinterklaas
Gerben Jan Gerbrandy ziet in de Britten een goed voorbeeld. Premier Cameron ziet niets in subsidies voor kleinere boerenbedrijven en wil het liefst helemaal af van directe inkomenssteun. Gerbrandy: "Onze premier lijkt wel de hulp-Sinterklaas van een andere Nicolas, die in Frankrijk de boeren de hand boven het hoofd houdt. Rutte zit erg op de lijn van de Britten, maar steekt nu zijn kop in het zand. Vreemd, want ik kan me nog een voorstel* herinneren van de VVD om de boerengelden op 18 miljard euro te laten uitkomen. Afspraak is afspraak? Rutte moet kiezen, of richting hervormingsgezond boeren of het in stand houden van oude landbouwpolitiek."
* Uit VVD Pamflet: Betere EU voor half geld. Een moderne begroting voor het Europa van de eerste helft van de 21e eeuw
Landbouw: afbouwen naar 18 miljard euro per jaar. Verder kan bespaard worden op de landbouwuitgaven. In 2010 spendeert de EU voor zo'n € 43 miljard aan inkomenssteun voor boeren, plattelandsontwikkeling en visserij. Uit CPB-berekeningen blijkt dat hervorming van het landbouwbeleid de helft van de Europese begroting kan vrijspelen. In een tijd dat er veel vraag naar voedsel is, hoeven we dit niet te subsidiëren. Overschotten op de landbouwbegroting moeten in principe terugvloeien naar de lidstaten en niet gebruikt worden voor nieuwe subsidies. Voor zover plattelandsbeleid en landbouw betreft moet er een systeem van cofinanciering komen, niet langer een van modulatie. Voor het zover het niet de interne markt verstoord kan steun aan landbouw en plattelandsbeleid ook prima nationaal gedaan worden.