Strenge Europese wetten tegen kindermisbruik in de maak

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, February 16 2011.
Strenge Europese wetten tegen kindermisbruik in de maak
Bron: Blog Emine Bozkurt

Kindermisbruik in de EU-lidstaten zal in de toekomst harder aangepakt worden. Het Europees Parlement begint onderhandelingen met de Europese Commissie en de lidstaten over scherpere maatregelen. Door de inzet van PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt is het pakket aan voorstellen vanuit het Europees Parlement uitgebreid. De commissie Justitie stemde hiermee in.

Europese Verklaring omtrent gedrag

"De gruwelijke zaak van Robert M., die kinderen misbruikte in verschillende kinderdagverblijven, is de nachtmerrie van iedere ouder. Hij maakte ook meteen duidelijk dat er gaten zijn in de Europese samenwerking. Ik dring aan op een 'Europese Verklaring omtrent gedrag', gekoppeld aan het toekomstige Europees strafregister, voor mensen die toezicht houden op kinderen. Een veroordeelde kan dan niet zo maar weer in een ander EU-land zijn gang gaan, zoals Robert M, die veroordeeld was in Duitsland, maar weer aan het werk kon met kinderen in Nederland", zegt Bozkurt.

Lidstaten moeten gegevens uitwisselen

"Het wordt hoog tijd dat de EU-lidstaten gegevens uitwisselen over de veroordeelden van kindermisbruik, dat strafdossiers in andere lidstaten kunnen worden ingezien en dat veroordelingen van kindermisbruik worden opgenomen in het Europese strafregister. Dat zal in april 2012 functioneren. Werknemers kunnen door middel van een 'Europese Verklaring omtrent gedrag' weten met wie ze te maken hebben. Dat voorkomt dat veroordeelden hun misdadige praktijken over de grens meenemen" zegt Bozkurt. De onderhandelaar van het Europees Parlement gaat met deze specifieke wetsvoorstellen nu naar de lidstaten.

Verjaringstermijn wordt opgerekt

"In de katholieke kerk zie je dat er interne onderzoeken plaatsvinden. Dit mag niet in de weg staan of in de plaats komen van justitiële onderzoeken om de daders strafrechtelijk te vervolgen voor misdaden die ze hebben begaan. Geen enkele instelling staat boven de wet" zegt Bozkurt. "Vaak duurt het jaren voordat slachtoffers naar buiten durven te komen met hun verhaal. Samen met mijn sociaaldemocratische collega's heb ik bedongen dat de verjaringstermijn voor vervolging in de hele EU zo lang mogelijk opgerekt zal worden."

Bron afbeelding: European Parliament Audiovisual.