Europa moet een einde maken aan onbezonnen pensioenbezuinigingen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, February 15 2011.

Europese pensioenen moeten niet alleen financieel houdbaar zijn, zodat ze ook daadwerkelijk uitbetaald worden, maar ze moeten ook een garantie bieden tegen armoede. Dat staat dankzij de Groene fractie in de pensioenvoorstellen waarover het Europees Parlement woensdag stemt. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen zijn pensioenhervormingen broodnodig om ervoor te zorgen dat de vergrijzing niet tot een nieuwe Europese schuldencrisis leidt. Maar de Europa moet er wel voor zorgen dat landen dit niet onbezonnen doen, met grote gevolgen voor burgers.

Pensioenbezuinigingen mogen niet tot armoede leiden

Cornelissen vindt dat de Europese Unie meer belang moet hechten aan een nationaal begrotingsevenwicht op de lange termijn: “Anders leiden harde pensioenbezuinigingen slechts tot armoede onder ouderen. Hongarije heeft bijvoorbeeld het gespaarde pensioen van een groot deel van haar burgers overgeheveld naar de staatskas om de begroting van volgend jaar sluitend te krijgen, en Polen overweegt hetzelfde.”

Snijden in Nederlandse AOW

Ook Nederland is van plan om honderd miljoen te bezuinigen op de AOW van gepensioneerden die in het buitenland wonen. Het kabinet wil de AOW-tegemoetkoming voor mensen die buiten Nederland wonen stop zetten. Een Belg of Duitser die in Nederland heeft gewerkt en belasting heeft betaald krijgt daardoor plots zo'n vierhonderd euro per jaar minder dan een Nederlander.

ornelissen: “Het Nederlandse kabinet probeert momenteel te bezuinigen over de rug van Europeanen die in Nederland AOW hebben opgebouwd. Dit soort trucjes zijn schadelijk voor het vrij verkeer van werknemers en de Europese Commissie moet daar dan ook snel een einde aan maken. Opgebouwd pensioen moet binnen Europa ook over de grens gegarandeerd zijn.” GroenLinks is daarom blij dat het rapport ook vraagt om betere Europese coördinatie van pensioenen.