Verbod gay pride Boedapest onacceptabel

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, February 15 2011.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen vindt het onacceptabel dat de Hongaarse politie de gay pride in Boedapest verbiedt: "Hongarije schendt met dit verbod de vrijheid om te demonstreren." De politie maakte het verbod maandag bekend. De optocht zou voor "teveel verkeerschaos" zorgen, aldus de politie. Volgens de Hongaarse Groene partij, de LMP, is de reden om geen vergunning te geven voor de optocht politiek gemotiveerd.

Organisatoren stappen naar rechter

De organisatoren van de gay pride hebben al aangekondigd naar de rechter te stappen om de beslissing ongedaan te maken. Cornelissen wil dat Viviane Reding, eurocommissaris voor justitie en burgerlijke vrijheden, de Hongaarse autoriteiten ter verantwoording roept.

"Het kan niet zo zijn dat Hongarije, nota bene nu de voorzitter van de Europese Unie, wetgeving over de bescherming van minderheden en het recht om te demonstreren aan zijn laars lapt", aldus Cornelissen.

Vorig jaar verliep de gay pride in Boedapest zonder grote problemen. De gay pride deelnemers wilden nu protesteren tegen de mediawet en grondwetsherzieningen die homo-onvriendelijk zijn. De gay pride staat gepland op 18 juni dit jaar.