Van Baalen spreekt met Egyptische oppositieleider Ayman Nour: revolutie wordt gekaapt

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Wednesday, February 16 2011.

Hans van Baalen, delegatieleider van de VVD in het Europees Parlement en voorzitter van de Liberale Internationale, heeft samen met ALDE-fractievoorzitter in het EP Guy Verhofstadt, via een video-verbinding met de Egyptische oppositieleider Aymanh Nour gesproken. Nour leidt de El Ghad partij, die waarnemer is bij de Liberale Internationale.

Volgens Ayman Nour wordt de seculiere, democratische oppositie uitgesloten bij de voorbereiding van de presidents- en parlementsverkiezingen later dit jaar. Het Egyptische leger werkt wel samen met de Moslim-broederschap. Deze organisatie, leden van de strijdkrachten en leden van de Nationaal-Democratische Partij (NDP) van voormalig president Moebarak zijn vertegenwoordigd in de commissie, die een nieuwe grondwet gaat schrijven. Parlementsverkiezingen zullen binnen twee maanden worden gehouden.

Volgens Nour is het voor de oppositie, behalve de moslim-broederschap, onmogelijk zich op zo´n korte termijn te organaniseren. El Ghad, het Democratische Front en de Nieuwe Wafd partij werken nauw samen, maar Mohammed el-Baradei lijkt momentum te verliezen en wordt door de militairen niet betrokken bij de vorming van een overgangsregering. Ayman Nour roept de EU en de VS op om zich sterk te maken dat de seculiere, democratische oppositie nauw bij het overgangsproces betrokken wordt. Nour vreest dat de revolutie wordt gekaapt.

Van Baalen en Verhofstadt zullen begin maart een bezoek aan Egypte brengen.