Toppers langs de tennisbaan

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Monday, February 14 2011.

Ahoy Rotterdam stroomde vol voor de finale van het heren enkelspel in het 38e ABN Amro tennistoernooi, tussen de Zweed Robin Söderling en de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Toernooidirecteur Richard Krajicek, die in zijn tenniscarrière het toernooi twee keer op zijn naam schreef, was tevreden over de ruim 106.000 bezoekers die Rotterdam gedurende een week bezochten.

V.l.n.r. Marjan Oudeman van AkzoNobel, Europarlementariër Hans van Baalen, zijn partner Ineke Sybesma en Frank Heemskerk van Royal Haskoning.

„Het begon wat mat, maar de betere wedstrijden kwamen later”, aldus Krajicek, die terecht voorspelde dat Söderling net als vorig jaar zou gaan winnen. Dat deed hij onder toeziend oog van eregasten als prof. mr. Pieter van Vollenhoven, zijn zoons prins Pieter Christiaan en prins Floris en diens echtgenote prinses Aimée.

Mr. Pieter werd hartelijk verwelkomd door minister van Veiligheid Ivo Opstelten , die hem vorige week nog uitwuifde als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In de ABN Amrolounge werden voorafgaand aan de finale vele gasten ontvangen voor de lunch door topman Gerrit Zalm en zijn bestuursleden Joop Wijn en Chris Vogelzang . In een kort vraaggesprek met oudtennisser Jacco Eltingh - zijn rentree in het herendubbel met Paul Haarhuis was leuk, maar helaas geen denderend succes - beloofde Zalm dat de ABN Amro „zijn best gaat doen.” Dit ontlokte architect Cees Dam de opmerking: „Dat moeten ze niet gaan doen, dat had al gebeurd moeten zijn!”

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was namens het kabinet ook van de partij, evenals de staatssecretarissen Fred Teeven (Justitie) en Frans Weekers van Financiën. Laatstgenoemde verheugde zich „als echte carnavalist” al op het komende carnaval. De Limburger keek bovendien uit naar het bezoek van de koninklijke familie aan zijn geboorteplaats Weert op Koninginnedag.

Europarlementariër Hans van Baalen, die samen met zijn vrouw Ineke Sybesma , directeur van Fonds Slachtofferhulp, kwam, was verheugd dat de Egyptische president Hosni Moebarak zijn biezen had gepakt. „Het is natuurlijk de vraag wat het leger nu gaat doen. Komen er democratische verkiezingen? Ik heb daar regelmatig telefonisch contact over met Ayam Nour van de liberale El Gaad-partij, die lange tijd gevangen heeft gezeten. Hij is ook lid van onze Liberale Internationale organisatie en ik wil hem binnenkort bezoeken.” Hij praatte ondertussen bij met oud-staatssecretaris Frank Heemskerk , bestuurslid van Royal Haskoning en Marjan Oudeman , bestuurslid bij AkzoNobel.

Cateraar Oseven voorzag het VIP-dorp van de nodige hapjes en drankjes. Directeur Erwin Verschoor ontving onder meer luchtvaartpionier Martin Schröder , bedenker van Martinair Party Catering zoals Oseven heette, voordat het werd overgenomen door de Maison van den Boer Groep. In de lounge van Achmea ontving bestuurslid Joost Peters , honorair consul van Turkije, eveneens allerlei topmensen. Een nieuwe sponsor van het tennistoernooi was Ricoh, zo vertelde directeur Carol Dona : „Ricoh doet nu alle ATP-toernooien ter wereld.”

In de lounge van cateraar Sodexo met gastheer Hans Rijnierse liepen ook diverse prominenten rond, onder wie de Utrechtse commissaris van de Koningin Roel Robbertsen , die vorige week opzien baarde met het plan voor een fusie tussen NoordHolland, Flevoland en Utrecht. Ondertussen wachtte botanisch kunstenaar Janneke Brinkman op haar man Elco , die als CDA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer bezig was met een verkiezingsdebat. „Het wordt een zware klus, maar Elco heeft zoveel politieke kennis, dat hij dit heel goed aankan”, wist ze.

Rijnierse verwelkomde ook de nieuwe topman van Ahold Dick Boer , die in maart aan de slag gaat, de president-directeur van Shell Nederland Peter de Wit , DSM-topman Feike Sijbesma en lt-generaal Rob Bertholee , commandant der Landstrijdkrachten. Paul Beck , directeur van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Venlo 2012 vertelde dat alle voorbereidingen op rolletjes lopen.

Uit Zeeuws-Vlaanderen kwam Gerard van Harten , baas van chemieconcern Dow Benelux. Hij vond het een meesterlijke zet van de provincie om op de Emigratiebeurs, afgelopen weekeinde, te gaan staan: „Veel mensen willen ergens gaan wonen en werken waar ze rust vinden. Zeeuws-Vlaanderen is een krimpgebied waar veel werkgelegenheid is, zowel in de zorg als in de industrie. Onze commissaris van de Koningin Karla Peijs heeft dat heel goed ingezien en potentiële emigranten op Zeeland gewezen. Met succes.”