Cosmetische veranderingen Hongaarse mediawet helpen persvrijheid niet

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, February 16 2011.
Cosmetische veranderingen Hongaarse mediawet helpen persvrijheid niet
Bron: Blog Emine Bozkurt

"In Europa staat de vrijheid van de pers op het spel", volgens PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt. "De toezeggingen van de Hongaarse regering om de omstreden nieuwe mediawet alleen op technische punten aan te passen is absoluut onvoldoende. Dat zijn uitsluitend cosmetische veranderingen, maar geen inhoudelijke wijzigingen die wij geëist hebben."

Eurocommissaris Kroes

Vandaag buigt het Europees Parlement zich opnieuw over de nieuwe mediawet van Hongarije, die eerder fel aangevallen werd omdat het de persvrijheid beperkt. De wet, die sinds 1 januari dit jaar van kracht werd, laat alleen 'moreel juiste en objectieve' berichtgeving toe en het is de Hongaarse staat zelf die hierover oordeelt en censureert.

Eurocommissaris Kroes is al weken in onderhandeling met de Hongaarse regering over deze mediawet. Zij liet vandaag weten dat er toezeggingen zijn gedaan om de wet aan te passen. Hongarije is bereid de wet op diverse punten af te zwakken, de buitenlandse media te ontzien en de verplichting om evenwichtige informatie te verstrekken zou niet meer onverkort voor alle media gelden.

Sociaaldemocraten eisen onafhankelijke openbare media

Voor de sociaaldemocraten in het Europees Parlement gaan die toezeggingen niet ver genoeg. In een resolutie, waarover het Europees Parlement morgen (17 februari) stemt, roepen zij de Europese Commissie op te waken over de fundamentele Europese grondrechten, met name de vrijheid van meningsuiting en informatie en het recht op pluriformiteit van de media.

"De EU staat voor vrijheid en democratie, dat betekent volledige persvrijheid in elke lidstaat van de EU, in Hongarije, maar ook in Italië, Bulgarije of Tsjechië", aldus Bozkurt. "Juist nu juichen we de roep in het Midden Oosten toe naar meer vrijheid en democratie, een revolutie die op gang werd gebracht door de nieuwe communicatiemiddelen. In de EU zelf mag die verworven vrijheid nergens beknot worden."

De resolutie, die de sociaaldemocraten samen met de andere progressieve politieke fracties in het Europees Parlement hebben ingediend, pleit voor een onafhankelijke openbare media in Hongarije. Het eist bovendien dat de media zelf betrokken worden bij de besprekingen over de noodzakelijke herzieningen van de mediawet.

Bron: SXC / timot.