EU duldt geen discriminatie van gehandicapte vliegtuigreiziger

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, February 16 2011.

De Europese Commissie tikt de Europese luchtvaartmaatschappijen op de vingers. Vandaag maakt EU Commissaris Kallas in een brief aan PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt bekend dat gehandicapten en personen met beperkte mobiliteit door luchtvaartmaatschappijen niet geweigerd mogen worden omdat ze medische apparatuur mee aan boord nemen. Het vervoer van die apparatuur moet trouwens gratis gebeuren.

‘Bewegingsvrijheid is een groot goed’

"Bewegingsvrijheid is een groot goed van de Europese Unie en die moeten we waarborgen voor iedereen, ook voor gehandicapten", zegt Bozkurt. Zij stelde in december 2010 vragen aan de Europese Commissie over de ongelijke behandeling van mensen met beademingsapparatuur door de meeste luchtvaartmaatschappijen.

Mensen met bepaalde spierziektes hebben hulp nodig bij het ademen en gebruiken daarom een ventilator, die de lucht in en uit hun longen blaast. "Helaas ondervinden deze mensen problemen als ze willen vliegen. Ze worden gediscrimineerd en geïsoleerd. Door gebrek aan kennis is er een inconsistent beleid bij de Europese luchtvaartmaatschappijen", stelde Bozkurt vast. Reizigers met een ventilator worden vaak geweigerd, soms zelfs pas op de dag dat ze willen vertrekken en zelfs nadat alle formaliteiten zijn vervuld.

Optreden tegen ongelijkheid

Commissaris Kallas belooft Bozkurt vandaag te zullen optreden tegen deze ongelijkheid. Hij stelt in zijn brief: "De Europese Commissie acht het van het grootste belang dat luchtvaartmaatschappijen hun verplichtingen nakomen wat betreft het verstrekken van duidelijke informatie over de vervoersvoorwaarden voor passagiers die medische apparatuur aan boord nodig hebben en stelt dat eventuele beperkingen uitsluitend op veiligheidsredenen gebaseerd kunnen zijn." De Commissaris kondigt aan met de belanghebbenden hierover in gesprek te gaan. Hij wil het beleid van de Europese luchtvaartmaatschappijen wat betreft het vervoer van gehandicapten beter op elkaar afstemmen.