Europese doelstellingen voor arbeidsparticipatie en armoedebestrijding mogen niet vrijblijvend zijn

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, February 17 2011.

GroenLinks maakt zich zorgen over de eerste plannen van de nationale regeringen om de afgesproken EU-doelstellingen voor arbeidsparticipatie en armoedebestrijding in 2020 te bereiken. GroenLinks steunt de resolutie in het Europees Parlement die pleit voor toezicht van de Europese Commissie op het ambitieniveau en het beleid van de lidstaten. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen stelt vast dat de lidstaten, waaronder Nederland, vooralsnog te weinig doen: “Met wat de landen nu van plan zijn halen we de doelen voor 2020 - vijfenzeventig procent arbeidsdeelname en twintig miljoen minder mensen in armoede - bij lange na niet.”

Nederland was koploper

Nederland was een van de koplopers van de voorloper deze EU2020-doelstellingen, de Lissabon-strategie. Dat is echter geen reden om nu niets te doen. “Een slimme, inclusieve, duurzame Europese economie wordt geen werkelijkheid als de koplopers van toen nu achterover leunen”, stelt Cornelissen.

Ook voor Nederland ziet Cornelissen nog genoeg werk aan de winkel:

  • de arbeidsparticipatie van vrouwen moet fors hoger,
  • armoede onder werkenden moet verleden tijd zijn en
  • sociale zekerheid en training moeten normaal worden voor iedereen, met welk soort arbeidscontract dan ook.

Onvoldoende

Uit de jaarlijkse groeiraming van de Europese Commissie bleek eerder dat de voorlopige nationale streefcijfers voor arbeidsparticipatie en armoedebestrijding ruim onvoldoende zijn om de afgesproken EU-doelstellingen te halen. Nederland heeft in haar concept nationaal hervormingsprogramma zelfs nog helemaal geen doelen gesteld voor arbeidsparticipatie en armoedebestrijding.

“Ik reken op de Europese Commissie om erop toe te zien dat ook landen met een goede uitgangspositie, zoals Nederland, hun nek uitsteken en ambitieuze doelen presenteren in hun definitieve plannen. Vrijblijvende gerommel in de marge is funest voor de toekomst van de Europese arbeidsmarkt”, aldus Cornelissen.