Europees Parlement veroordeelt moord op Oegandese homoactivist Kato

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Monday, February 21 2011.

Het Europees Parlement heeft vorige week week formeel de moord op David Kato Kisule veroordeeld. Kato was een mensenrechtenactivist voor de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, en transgenders (LGBT's) in Oeganda. Hij werd op 26 januari van dit jaar op brute wijze om het leven gebracht, na een dappere strijd tegen de Oegandese wet tegen homoseksualiteit en na de landelijke oproep van een magazine om de homogemeenschap “op te hangen”. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is tevreden met het ingenomen standpunt van het Europarlement, maar is teleurgesteld in het stemgedrag van christendemocraten en conservatieven.

Europa moet helpen

Het standpunt van het Europees Parlement wijst Oeganda op het voortdurend falen van de overheid om de homogemeenschap tegen geweld te beschermen en roept Oeganda op zich te houden aan internationale mensenrechtenverdragen. Het Europarlement veroordeelt het inzetten van de doodstraf streng en roept de Europese Commissie en de EU-lidstaten op om LGBT's en mensenrechten in Oegande bij te staan.

Decriminalisering van homoseksualiteit

De aangenomen Europese resolutie, die brede steun kreeg van zes verschillende politieke fracties, volgt op eerder eerbetoon aan Kato door onder ander de voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek. Cornelissen: “Ik ben blij dat er een brede meerderheid is voor de wereldwijde decriminalisering van homoseksualiteit. Maar het stelt me teleur dat de christendemocraten en conservatieven tegen het verlenen van asiel aan mensen die vervolgd worden vanwege hun seksuele orientatie stemden. Terwijl dat iets is waar we vanuit de Europese Unie iets aan kunnen doen.”

Eerder nam het Europees Parlement al twee resoluties aan, in december 2009 en in december 2010, over de mensenrechten van seksuele minderheden in Oeganda.