Waarom nu naar het Midden-Oosten? - Main contents
Waarom nu naar het midden-oosten?
Een delegatie van de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken bezoekt deze week Libanon, Jordanië, Israël en de Palestijnse Gebieden. Helaas gaan PvdA, SP, Groen Links en D66 niet mee omdat de reis in hun ogen niet meer evenwichtig is toen bleek dat een bezoek aan Egypte en Gaza niet mogelijk was. In mijn ogen een gemiste kans. Het hele midden-oosten trilt op haar grondvesten. Juist nu is het opportuun om ter plekke te horen en zien hoe de revolutionaire ontwikkelingen in het midden - oosten zelf beleefd en beoordeeld worden. Natuurlijk is het spijtig dat Egypte en Gaza niet bezocht kunnen worden. Een bezoek aan Egypte roept wel de vraag op wie aldaar onze gesprekspartners zijn. Het parlement is ontbonden en gesprekken met oppositiegroepen geeft hen wellicht een legitimatie waar we later spijt van krijgen. Ook in Gaza zijn de gespreksmogelijkheden beperkt omdat Hamas daar de dienst uit maakt. De Kamer heeft zelf een motie aangenomen waarin zij uitspreekt dat zowel de militaire alsook de politieke tak van Hamas een terroristische organisatie is. De situatie in Gaza komt wel uitgebreid aan de orde tijdens een bezoek aan the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the near east(UNWRA) en aan het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs(OCHA).
In Libanon zal ongetwijfeld het Hariri tribunaal onderwerp van gesprek zijn. dit VN tribunaal is gevestigd in Leidschendam en de eerste aanklachten zijn ingediend. Het is nog niet bekend wie is aangeklaagd, maar de kans is groot dat leden van Hezbollah tot de aangeklaagden zullen behoren. De spanning is nu al hoog en gezien de vestigingsplaats van het tribunaal is het van belang om hier als Nederlands parlement goed over ingelicht te worden.
Jordanië heeft ook te maken met demonstraties en bevindt zich in het oog van de cycloon die over het ganse midden-oosten woedt. De positie die dit land inneemt tegenover Israël, ten aanzien van de groeiende invloed van Iran en hun visie op de schuivende machtsverhoudingen, maakt een bezoek aan dit land op dit moment in mijn ogen uiterst relevant.
De Palestijnse Gebieden kampen met een regeringscrisis en zijn aangeslagen door de publicatie van geheime documenten op al-Jazeera over de onderhandelingen met Israël.
Israël zal rekening moeten houden met buurlanden die zich harder zullen opstellen en zich minder zullen aantrekken van Amerikaanse druk om een koude vrede te handhaven. Israël zal moeten inzien dat een vredesakkoord met de Palestijnen en een zelfstandige Palestijnse staat, die het bestaansrecht van Israël erkent, ook in het belang is van de veiligheid van Israël.
De huidige crisis in het midden-oosten was door iedereen voorzien en door niemand verwacht. Aan het begin van dit jaar voorspelde vrijwel iedere expert dat Soedan de brandhaard van 2011 zou worden. Hoe anders is de situatie nu. Nederland voert een betrokken internationale politiek en is één van de 27 lidstaten van de Europese Unie. Het is in het belang van de stabiliteit van het gehele midden-oosten dat de EU zich actiever op gaat stellen om te komen tot democratisering en stabiliteit in het midden-oosten. Het midden-oosten is niet de achtertuin van de Verenigde Staten!
Juist nu is het ook voor Nederlandse politici van belang om kennis te nemen van de ontwikkelingen in de regio. Wachten tot het beter wordt, waar onze achterblijvende collegae de voorkeur aan geven, heeft Europa al te lang gedaan.