Van Baalen: Egypte moet tijd nemen

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Monday, February 28 2011.

Europa moet druk uitoefenen op Egypte om geen overhaaste verkiezingen te houden. Alleen dan krijgt de democratische oppositie voldoende lucht om zich goed te organiseren. Dat zegt VVD’er Hans van Baalen na een bezoek aan het Noord-Afrikaanse land.

Van Baalen sprak de afgelopen dagen in Cairo met tal van politieke kopstukken in zijn rol van voorzitter van de liberale Internationale. „De democraten zijn ongelooflijk bang dat de revolutie gekaapt wordt door de club van Moebarak in een monsterverbond met de Moslimbroederschap”, aldus de VVD-Europarlementariër.

Het leger wil binnen drie maanden parlementsverkiezingen houden, gevolgd door presidentsverkiezingen binnen een halfjaar. De oppositie ziet meer in een brede overgangsregering en verkiezingen binnen twee jaar.

Van Baalen stelt dat het in het belang van het Westen is dat de democratische krachten een flinke vinger in de pap houden bij het toekomstige bestuur van Egypte. „Het is een moderne groep, die genuanceerd denkt over Israël en de VS en die een ruime meerderheid van het volk vertegenwoordigt.”

Van Baalen sprak in Egypte onder meer met oppositieleider El Baradei en premier Shafik. Hij zal minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) ook verslag doen van zijn bezoek.