Van Baalen (Liberal International) roept op tot humanitaire interventie in Libië

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Tuesday, March 1 2011.
Blog Hans van Baalen
Bron: Blog Hans van Baalen

VVD Europarlementariër Hans van Baalen heeft, als president van de Liberale Internationale, opgeroepen tot een humanitaire interventie in Libië. Hij deed dit na gesprekken met hoge Egyptische militairen, die hij dit weekeinde in Caïro ontmoette. Tevens sprak Van Baalen in Caïro uitgebreid met de Amerikaanse senator en oud-presidentskandidaat John McCain, die eveneens voor internationale actie pleitte.

De Egyptische strijdkrachten zien het als een "broederplicht" de Libiërs te beschermen tegen de moordende Khadaffi, die zijn eigen bevolking bombardeert en met artillerievuur bestookt. Naast het door de Britse premier David Cameron voorgestelde vliegverbod voor de Libische luchtmacht (No Fly Zone) en politiek asiel voor deserterende gevechtspiloten, zou een Egyptische humanitaire interventie internationale steun moeten krijgen. Egypte en bondgenoten kunnen de bevolking vanuit de lucht en vanaf land beschermen, medische en voedselhulp bieden en evacuaties begeleiden.

Hans van Baalen, President Liberal International; Guy Verhofstadt, voorzitter ALDE-fractie EP; Ronald Meinardus, regionaal directeur Friedrich Naumann Foundation in Cairo, zondag 27 februari 2011

Van Baalen wil geen buitenlandse bezetting van Libië. Het is en blijft de revolutie van de Libiërs en dat moet zo blijven. De sancties die reeds door de VN en EU zijn getroffen zijn noodzakelijk, maar onvoldoende om het massale moorden in Libië te stoppen, aldus Van Baalen.