Europees Hof verbiedt discriminatie in verzekeringspremies

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, March 1 2011.

GroenLinks is blij dat met het oordeel van het Europees Hof van Justitie om verschillende verzekeringspremies voor mannen en vrouwen vanaf 2013 te verbieden. Een autoverzekering of levensverzekering mag daardoor niet langer sekse-afhankelijke statistieken gebruiken om premies te berekenen. Europarlementariër Marije Cornelissen: “Deze uitspraak doet recht aan het idee achter verzekeringen: samen delen in het opvangen van risico's.”

Vrouwen hebben minder schade

“Of je nu een man of een vrouw bent, een ongeval kan iedereen overkomen. Dat vrouwen gemiddeld minder autoschade hebben dan mannen, betekent niet dat een hogere premie voor alle mannen gerechtvaardigd is”, stelt Cornelissen. Net zo goed is het discriminerend om een levensverzekering voor een vrouw, vanwege een hogere gemiddelde levensverwachting, duurder te maken dan voor een man.

Grondbeginsel van gelijke behandeling

Een Europese richtlijn verbiedt discriminatie op grond van geslacht in goederen en diensten. Voor verzekeraars werd daarop tot nu toe een uitzondering gemaakt. Die uitzondering is door het Hof nu in strijd verklaard met het grondbeginsel van gelijke behandeling van vrouwen en mannen. Sekse mag vanaf 21 december 2012 geen factor meer zijn in de statistieken die ten grondslag liggen aan de premieberekening.