Van Baalen spreekt Libisch verzet: geen grondtroepen, wel militaire steun

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Tuesday, March 8 2011.
Blog Hans van Baalen
Bron: Blog Hans van Baalen

Hans van Baalen, delegatieleider van de VVD in het Europees Parlement en voorzitter van de Liberale Internationale, heeft vanmiddag in het Europees Parlement in Straatsburg een uitgebreide ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van het Libische verzet (National Interim Council for Libya - NIC).

Hans van Baalen geflankeerd door Ali Zijdan, coördinator Mensenrechten (links) en Dr. Mahmud Gebril, coördinator Internationale Betrekkingen, van de National Interim Council van Libië (rechts)

Mahmoud Gebril, cördinator internationale betrekkingen, en Ali Zeidan, coördinator mensenrechten, vroegen de VVD´er steun bij de internationale erkenning van de NIC als vertegenwoordiger van het Libische volk, een No Fly Zone en bescherming van de belangrijkste havens, die in handen van het verzet zijn, maar geen grondtroepen. Libië moet zichzelf bevrijden. Van Baalen heeft zich reeds eerder voor actieve steun aan het verzet uitgesproken en zal dit, samen met ALD-voorzitter Guy Verhofstadt, met kracht bij EU-buitenland-coördinator Catherine Ashton herhalen. De vertegenwoordigers van het Libische verzet verwachten dat Khadaffi op korte termijn Libië zal ontvluchten, mogelijk naar Venezuela. Het NIC verzoekt de EU alle steun te verlenen voor de wederopbouw en democratisering in Libië.