Discussie in Knesseth en Palestijns parlement, dagboek 28 februari

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Tuesday, March 8 2011.

Discussie in Knesseth en Palestijns parlement.

Op de laatste dag van onze Kamerreis door het Midden-Oosten gaan we eerst naar het Palestijnse parlement in Ramallah. Dit parlement is ontbonden nadat Hamas de macht heeft overgenomen in Gaza, maar komt nog wel in commissieverband bij elkaar. We spreken met een aantal leden onder leiding van dr. Bernard Sabella, een christelijke Palestijn uit Jeruzalem. De parlementsleden zijn er van overtuigd dat de revoluties in het Midden-Oosten positief zijn voor de Palestijnse strijd voor een zelfstandige staat. Nieuwe regeringen zullen meer naar de bevolking moeten luisteren en de mensen op straat steunen de Palestijnen. Het Amerikaanse veto tegen een VN veiligheidsraadresolutie die de nederzettingenpolitiek van Israël betreurt, wordt niet begrepen en schaadt de positie van de VS, aldus de Palestijnse parlementsleden.

Sabella analyseert wat nu gebeurt in de Arabische wereld als een transitiefase. De komende 5-10 jaar zullen vele naschokken te voelen zijn. De positie van de VS in de regio is verzwakt en Israël moet zich ongerust maken. Het is in het belang van Israël om juist nu aan een oplossing van het conflict te werken. De parlementsleden willen een Palestijnse staat die in vrede leeft met Israël. Terwijl we het gesprek beëindigen komt nog een parlementslid binnen. Zij verontschuldigt zich dat ze zo laat is. De vele roadblocks tussen haar woonplaats Hebron en Ramallah hadden haar reistijd met twee uur verlengd.

Wij vertrekken naar Jeruzalem en kunnen gebruik maken van een speciale sluis voor diplomaten. Dat gaat een stuk sneller dan de weg die Palestijnen moeten nemen, maar ook wij moeten eerst een tijd wachten voordat we de sluis in mogen rijden. Overal prikkeldraad, een wachttoren en Israëlische militairen met machinegeweren. In de sluis worden we door de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Palestijnse Autoriteit overgedragen aan de Nederlandse ambassadeur in Israël. Het voelt als een spionnenruil op de Glienicke Brücke tijdens de Koude Oorlog!

In de Knesseth spreken we een aantal leden van de commissie Buitenlandse Zaken.Bij het gesprek is ook Haim Divon aanwezig die vanaf september de nieuwe ambassadeur voor Israël in Nederland zal zijn. De leden willen graag over de dreiging die van Iran uitgaat, praten. Wij geven aan te willen praten over het Midden-Oostenvredesproces, de positie van Israël daarin en ook over de omwentelingen die nu gaande zijn. Einat Wilf, een parlementslid die onlangs is meegegaan met Barak toen hij afscheid nam van de Labour party, zegt dat in deze regio niemand overleeft die naïef is. Zij roept de EU op om zich vooral op noord-Afrika te richten en deze landen te helpen met economische ontwikkeling. Zij noemt de nederzettingen één van Israëls slechtste projecten. Als het voor vrede noodzakelijk is, zullen settlements ontmanteld worden, aldus Einat Wilf.

Parlementslid Zeëv Bielski van Kadima vraagt zich af of het allemaal zo vredig wordt als Israël zich terugtrekt achter de grenzen van 1967. Hij wijst op de 8000 raketten die uit Gaza zijn afgeschoten. israël heeft zich teruggetrokken uit Gaza en wat kreeg het daarvoor terug? 8000 raketten!

De aanwezige leden geven aan sceptisch te zijn over democratische ontwikkelingen in het Midden-Oosten en waarschuwen voor het gevaar van Iran dat het Midden-Oosten controleert. Benadrukt wordt dat een meerderheid van Israël vrede wil, maar dat ze argwanend zijn en bezorgd over hun veiligheid. De politiek in Israël is erg onrustig. Lieberman hangt een corruptie onderzoek boven het hoofd en heeft aangegeven dat hij aftreedt als dit onderzoek doorgaat. Livni, leidster van Kadima zegt dat er verkiezingen in de lucht hangen. nu is dat natuurlijk altijd de gedachte van de oppositie, maar Livni daagt Netanjahu rechtstreeks uit en verwijt hem te twijfelen en geen leiderschap te tonen. Livni wil tot afspraken komen met de Palestijnen. Wat opvalt is dat Israël erg met zichzelf bezig is en het lijkt er op dat er geen goede scenario's doordacht worden die rekening houden met de grote veranderingen in de regio. Iran is een reële bedreiging, maar gefrusteerde Palestijnen ook. Het Palestijns-Israëlisch conflict is niet alleen een regionaal, territoriaal conflict zoals er meerdere zijn. Het is een ideologisch conflict en Israël moet zich zorgen maken over het groeiende isolement. Oplossing van dit conflict is vooral in het belang van Israël zelf!

Na afloop van het bezoek aan de Knesseth bezochten we Yad Vashem, indrukwekkend monunument ter herdenking van de holocaust. Eind van de middag zijn we teruggevlogen naar Nederland. Einde van een interessant werkbezoek aan het Midden-Oosten in een revolutionaire periode. Einde dus ook aan mijn blogs. Dank voor uw interesse en uw vele reacties!

Henk Jan Ormel,

Buitenlandwoordvoerder CDA Tweede Kamerfractie