Kwartet aan zet. dagboek 27 februari

Source: H.J. (Henk Jan) Ormel i, published on Tuesday, March 8 2011.

.

Kwartet aan zet.

De afstand van oost Jeruzalem naar Ramallah is hooguit 15 kilometer, maar het is een hele operatie om er te komen. Speciale wegen waarbij het van belang is dat de auto een Israëlische nummerplaat heeft en dat de chauffeur een pas heeft om zowel in Jeruzalem, als in Palestijns gebied te reizen. We mogen via een checkpoint dat alleen toegang geeft aan diplomatiek verkeer, Ramallah in. De minister van Buitenlandse Zaken, dr. Riad al Malki neemt ruim de tijd voor de delegatie van het Nederlandse parlement. Hij staat kort stil bij het verleden en houdt daarna een vurig pleidooi voor een twee staten oplossing. Een binationale staat zal Israël niet willen en is dus geen alternatief. Rustig doorgaan met de huidige situatie is al helemaal geen optie. Al Malki zegt dat een Palestijnse staat normale relaties met Israël wil en een brug kan zijn voor betere relaties tussen Israël en de Arabische landen. 'September zal een feestmaand zijn! ', aldus al Malki. Hij zegt ook dat de Palestijnen niet éénzijdig de onafhankelijkheid zullen uitroepen, omdat het allerbelangrijkste is, dat er een einde komt aan de huidige situatie.

De Palestijnen hebben enorm geïnvesteerd in state building en zijn daar verder mee dan menig Arabisch land. 2 jaar geleden kon je 's nachts in Ramallah niet veilig over straat; nu is dat geen probleem.

Israël vertraagt en verliest snel aan geloofwaardigheid, aldus al Malki. Hij verwijst naar de waarschuwing van Merkel aan Netanjahu en naar de stemverklaring van de Britten, mede namens Frankrijk en Duitsland verleden week in de VN veiligheidsraad. Vele ministers bezoeken de Palestijnse Autoriteit in Ramallah. Volgende week Australië en Zweden. India, Brazilië en zuid Afrika bieden aan om een actieve bemiddelingsrol te spelen. Al Malki geeft de voorkeur aan het kwartet ( USA, EU, VN en Rusland). Hij herhaalt de woorden van president Abbas die heeft aangegeven dat een vredesakkoord ook een einde aan claims inhoudt; een belangrijke Israëlische eis. De nieuwe staat wil geen leger, geen tanks of vliegtuigen. Alleen een politiemacht. Een nieuwe staat wil Israël veiligheidsgaranties geven. Al Malki zegt dat de Palestijnse Autoriteit bereid is om een internationale legermacht, bij voorkeur de NAVO, op zijn grondgebied toe te laten. Maar in ieder geval geen Israëlische soldaat meer op Palestijnse bodem! Terugtrekking moet meteen beginnen, maar kan geleidelijk plaatsvinden. Het is noodzakelijk Hamas bij het proces te betrekken, aldus Malki, onder de voorwaarde dat geweld wordt afgezworen. Hamas wordt minder populair in Gaza, maar put hoop uit de veranderingen in Egypte. Ze zullen een afwachtende houding aannemen zolang de situatie in Egypte onduidelijk is. Daar kan niet op gewacht worden. Opname van Hamas in een nationale regering kan overwogen worden als Hamas dat zelf wil,geweld afzweert en mede veiligheid aan Israël wil garanderen.

Al Malki geeft aan dat het Kwartet aan zet is en hoopt dat de urgentie gevoeld wordt bij de leden van het kwartet. Begin maart komt het kwartet in Italië bij elkaar en vanaf dat moment hopelijk meer op reguliere basis. Al Malki eindigt met een oproep aan de EU. De tijd dringt. het is nog 7 maanden tot september 2011 en dat is een maand waarin de Palestijnen echte verandering verwachten en eisen. Hij geeft aan dat de EU niet voor deze verantwoordelijkheid kan weglopen. Mislukking is voor iedereen slecht en zal ook de EU raken. Radicalisering, vluchtelingenstromen en verdeeldheid zullen het resultaat zijn van een afwachtende houding.