Rosenthal’s mislukte verzoeningspoging

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Wednesday, March 9 2011, 21:15.

Foto: VN-mensenrechtenraad

Minister Rosenthal heeft vorige week in de VN-mensenrechtenraad opgeroepen tot minder resoluties over het Israëlisch -Palestijns conflict. Ook vroeg hij om een minder eenzijdige benadering. Zijn oproep is bedoeld om partijen dichter bij elkaar te brengen, maar ik vrees dat deze eerder als pro-Israëlisch wordt uitgelegd. Het optreden van de meerderheid in de VN-mensenrechtenraad kan niet los worden gezien van de situatie in de VN-veiligheidsraad. Daar wordt bijna iedere resolutie waarin kritiek wordt geuit op het optreden van Israël getroffen door een veto van de VS. Voor een toenaderingspoging was minimaal een opmerking daarover op zijn plaats geweest. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over Nederlands mensenrechtenbeleid

1 Wat bedoelde u met de zinsnede “a major improvement would be to reduce the number of resolutions on the Israeli-Palestinian conflict” in uw toespraak tot de VN-mensenrechtenraad van 1 maart 2011? (1) Volgt uit deze oproep dat er teveel resoluties over Israël worden ingediend en aangenomen? Op welke resoluties doelde ? Gaat het daarbij alle om de Mensenrechtenraad of ook om de Veiligheidsraad? Kunt u aangeven welke resoluties overbodig zijn?

2 Wat bedoelde u in de voorgaande zin van uw speech met “refrain from a one-sided approach”? Kunt u uitsluiten dat deze zinsnede, maar ook de hele passage, door andere lidstaten als eenzijdig, want volledig pro-Israëlisch, wordt beoordeeld en dat u daarmee uw doel voorbijschiet? Indien neen, waarom niet?

Bron: Statement by Uri Rosenthal, Minister of Foreign Affairs of the Netherlands, to the 16th session of the United Nations Human Rights Council Geneva, 1 March 2011. Zie http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/toespraken/2011/03/01/statement-by-uri-rosenthal-minister-of-foreign-affairs-of-the-netherlands-to-the-16th-session-of-the-united-nations-human-rights-council-geneva-1-march-2011.html