Van Baalen: Kwestie-Cyprus testcase voor Turks EU-lidmaatschap

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Wednesday, March 9 2011.

Hans van Baalen, delegatieleider van de VVD in het Europees Parlement, heeft bij de stemming over het rapport-Oomen over de voortgang van Turkije bij de toetredingsonderhandelingen met EU, duidelijk gemaakt dat de kwestie-Cyprus een testcase is voor Turkije.

De VVD-delegatie stemde tegen de amendementen, die opriepen om het door Turkije bezette Noorden van Cyprus economisch te ontsluiten zonder dat daarbij duidelijk werd aangegeven dat met deze ontsluiting op geen enkele wijze een speciale status aan het bezette gebied wordt toegekend. De Verenigde Naties hebben eenduidig vastgelegd dat de souvereiniteit van de Republiek Cyprus zich over het gehele eiland uitstrekt, dat Turkije het Noorden van Cyprus illegaal bezet houdt en op onrechtmatige wijze de bevolkingssamenstelling van het bezette Noorden via kolonisatie tracht te veranderen.

Het bevorderen van economisch verkeer tussen het bezette Noorden en de lidstaten van de EU kan alleen via de Republiek geschieden, bijvoorbeeld via het inrichten van een speciale zone in de havenstad Farmagousta. Als Turkije niet bereid is de militaire bezetting van het Noorden met onmiddelijke ingang te beëindigen en zij niet het zgn. Ankara-protocol voor de normalisatie van de betrekkiingen met de Republiek Cyprus wenst uit te voeren, dan kan van het openen van nieuwe onderhandelingshoofdstukken en daarmee van toetreding van Turkije tot de EU geen sprake zijn, al dus Van Baalen.