Roma helpen bij integratie

Source: E. (Emine) BozkurtĀ i, published on Wednesday, March 9 2011.
Roma helpen bij integratie
Bron: Blog Emine Bozkurt

Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid gestemd voor een Europese aanpak van de integratie van de Roma. De tien tot twaalf miljoen Roma in de EU hebben specifieke ondersteuning nodig die hun sociale en economische integratie bevordert. Volgens het Europees Parlement moeten ze gelijke toegang tot werk krijgen, hebben ze recht op onderwijs en degelijke huisvesting, moet discriminatie bestreden worden en dienen hun grondrechten beter beschermd te worden.

Behoefte aan gezamenlijke Europese aanpak

Met de stemming legt het Europees Parlement zijn prioriteiten vast voor een Europees beleid voor Roma. Naar verwachting zal de Europese Commissie in april haar beleidsvoorstellen presenteren. PvdA-Europarlementariƫr Emine Bozkurt: "We weten nu al dat de Commissie de verantwoordelijkheid voor Romabeleid nadrukkelijk bij de lidstaten zal neerleggen. Dat is geen verandering ten opzichte van de huidige situatie, waarin het ene land de Roma uitzet en het andere land hen volledig aan hun lot overlaat. Het Europees Parlement dringt al jaren aan op een gezamenlijke Europese aanpak voor integratie van Roma. Dat hebben we nu ook maar zelf heel concreet ingevuld. We vragen de Commissie dat straks op te nemen in haar voorstellen."

Fondsen integratie effectiever maken

Bestaande Europese fondsen om de integratie van de Romabevolking te bevorderen, worden slecht of nauwelijks gebruikt door de lidstaten, zo is bekend. "Bindende minimumnormen bij deze fondsen en een strenger toezicht op het gebruik van die gelden zouden ze nog effectiever maken", vindt Bozkurt.

Op naar een Europees stappenplan

Het Europees Parlement wil dat er concrete oplossingen komen voor de problemen van Roma, met inbreng van henzelf. "Wij vragen van de Commissie daarom een stappenplan met duidelijke doelstellingen. De lidstaten die het plan niet naleven, kunnen we vervolgens ter verantwoording roepen."

Bron afbeelding: SXC / shone75pa.