Aanhoudingen Turkije zorgwekkend

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, March 9 2011.
Aanhoudingen Turkije zorgwekkend
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Een land dat journalisten gevangen zet, neemt de democratische waarden niet serieus", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt vandaag in het Europees Parlement. Opnieuw werd er de voortgang van de onderhandelingen tussen de EU en Turkije besproken. Recent werd in Turkije een tiental journalisten en schrijvers opgepakt.

Persvrijheid onder druk

De recente aanhoudingen van journalisten zijn volgens Bozkurt zorgwekkend. "We moeten vaststellen dat in Turkije de persvrijheid onder druk staat. Vooruitgang in de onderhandelingen en wederzijds vertrouwen ontstaan pas bij het nakomen van afgesproken verplichtingen, zowel door Turkije als door de Europese Unie. Het openen van nieuwe hoofdstukken in de onderhandelingen kunnen er juist toe leiden dat er weer een nieuwe dynamiek ontstaat wat betreft het verbeteren van de mensenrechten en de werking van justitie. Bescherming van de vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel beginsel dat in elke democratie aanvaard hoort te worden, binnen en buiten de EU. Als land dat wil toetreden tot de EU moet Turkije de situatie op dat punt verbeteren."

Ten slotte roept Bozkurt, op deze honderdste Internationale Vrouwendag, de Turkse regering op om alles op alles te zetten om vrouwen in Turkije hun rechten te garanderen.

Bron afbeelding: flickr / alphadesigner.