Verbeter de Europese integratie van Roma-gemeenschap

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, March 9 2011.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen wil dat de Europese Commissie met een uitgebreid voorstel komt om de positie van de Roma in Europa te verbeteren. Woensdag stemde het Europees Parlement al met grote meerderheid in met een Europese strategie voor een betere integratie van de Roma-gemeenschap.

Meedoen

“Het is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat de Roma-gemeenschap mee kan doen in de Europese Unie”, stelt Cornelissen. De meeste Roma zijn burgers van EU-lidstaten, legt Cornelissen uit. Hun rechten als EU-burgers mogen dus niet te grabbel worden gegooid. Discriminatie en sociale uitsluiting moeten worden bestreden. “Europa en de Roma-gemeenschap hebben allebei heel veel te winnen bij het versterken van de positie van de Roma.”

Vertalen naar nationaal beleid

Begin april zal de Europese Commissie haar voorstel over integratie van Roma presenteren. Het voorstel van de Europese Commissie zal slechts als een raamwerk moeten dienen voor de nationale overheden. Cornelissen maakt zich nu al zorgen over hoe de individuele lidstaten te werk zullen gaan. “Ik vind het een gemiste kans dat de Europese Commissie bij haar voorbereiding niet heeft gesproken met het maatschappelijk middenveld en met sociale partners. Maar ik maak me eigenlijk meer zorgen over hoe de individuele lidstaten het voorstel van de Europese Commissie zullen oppikken en hoe ze dat vertalen naar nationaal beleid.”