De plenaire vergadering 7-10 maart - Main contents
Na een kort carnavalsweekend vandaag alweer op pad naar Straatsburg voor de plenaire vergadering. Hieronder een overzichtje van de belangrijkste punten die we gaan bespreken.
Onrust in Libië, vredesproces in het Midden-Oosten en de VN-Mensenrechtenraad
De nieuwste ontwikkelingen in Libië en de andere zuidelijke buurlanden van de EU, inclusief de schorsing van Libië als lid van de VN-Mensenrechtenraad, staan woensdagmiddag centraal in een debat met EU Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton. Ook de stand van zaken van het vredesproces in het Midden-Oosten zal aan bod komen.
Turkije en Montenegro: Europarlementsleden nemen standpunt in over EU-aspiraties
De Europarlementsleden debatteren en stemmen over twee resoluties waarin ze de vooruitgang van Turkije en Montenegro bij de toetredingsonderhandelingen beoordelen. Uit de ontwerpresolutie over Turkije blijkt bezorgdheid over het feit dat de situatie van de mensenrechten er te langzaam verbetert. De ontwerpresolutie over Montenegro verwelkomt de officiële status van kandidaat-lidstaat voor het land, al zijn de leden van de buitenlandcommissie bezorgd over de corruptie en georganiseerde misdaad.
EU-strategie voor Roma: Europarlementariërs bepalen prioriteiten
De tien tot twaalf miljoen Roma in de EU hebben nood aan maatregelen die in de hele EU van toepassing zijn en hun sociale, culturele en economische integratie bevorderen. Dat staat in een ontwerpresolutie van de commissie burgerlijke vrijheden, die daarmee het op handen zijnde voorstel van de Commissie voor een Europese strategie voor de integratie van de Roma probeert te beïnvloeden.
Verdragswijziging voor de oprichting van een stabiliteitsmechanisme
De Europarlementsleden treden in debat over een voorstel van de Europese Raad voor een beperkte verdragswijziging, zodat een permanent stabiliteitsmechanisme voor de eurozone kan worden opgericht. Pas tijdens de zitting van 23-24 maart in Brussel nemen ze normaal een standpunt aan.
100 jaar vrouwenrechten: gelijke vertegenwoordiging en armoede nog steeds problematisch
Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Internationale Vrouwendag debatteert en stemt het Parlement op dinsdag 8 maart over twee resoluties van de commissie vrouwenrechten: één over gendergelijkheid en de andere over armoede bij vrouwen.
Iran: nieuwe EU-sancties om mensenrechtenschendingen te bestrijden?
In de toekomst moeten de betrekkingen met Iran - en mogelijke sancties - zich niet alleen op het nucleaire geschil richten, maar ook op de mensenrechtenschendingen die sinds de presidentsverkiezingen van 2009 hebben plaatsgevonden. Dat staat in een ontwerpresolutie van de commissie buitenlandse zaken die donderdag in stemming wordt gebracht. De tekst veroordeelt de terechtstelling van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami door Iran in januari met kracht.
Europarlementsleden bespreken prioriteiten voor de begroting 2012 van het EP
De Europarlementsleden wijden dinsdag een debat aan de begroting van volgend jaar voor het Parlement en ze nemen in een resolutie een standpunt in. Prioriteiten waar de leden naar verwachting het meest de nadruk op willen leggen, zijn de noodzaak om kwalitatief hoogstaand wetgevend werk te verrichten, de beperking van de impact die het Parlement op het milieu heeft en een begroting uitwerken die onder het inflatiepercentage blijft.
Plechtige vergadering met Hongaarse President Pál Schmitt
De President van Hongarije, Pál Schmitt, zal het Europees Parlement op woensdag 9 maart formeel toespreken. Hongarije neemt op dit moment het EU-voorzitterschap waar.
Debat met Commissievoorzitter Barroso over economisch bestuur
Dinsdag zullen de Europarlementsleden Commissievoorzitter Barroso hun kijk geven op het nieuwe model voor economisch bestuur. Verwacht wordt, dat ze zullen pleiten voor een ernstige breuk met het verleden. Eerdere modellen zijn namelijk onder meer mislukt doordat gebrekkige structuren landen te vrij lieten om zich niet aan afspraken te houden.
Lessen leren van de vulkanische aswolkcrisis
De Europese economie, burgers en luchtvaartindustrie hebben allemaal geleden onder de verstoring van het luchtverkeer door de vulkanische aswolken vorig jaar. De Europarlementariërs willen van de Commissie weten of er maatregelen zijn genomen om het toezicht op gegevens, de risicobeoordeling en het crisisbeheer te verbeteren.