Europa moet sociale balans vinden in crisismaatregelen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, March 10 2011.

Als voorwaarde voor de noodleningen aan Ierland is de Europese Commissie eind 2010 met Ierland overeengekomen om lonen en pensioenen te matigen. GroenLinks maakt zich zorgen dat dit eenzijdige antwoord op de crisis de algemene trend wordt en mist aandacht voor de sociale balans. Er moet ook gekeken worden naar andere maatregelen, zoals het verhogen van de vennootschapsbelasting voor bedrijven.

Op het matje

Donderdag riep het Europees Parlement de Europese Commissie op het matje om deze eenzijdige aanpak van de eurocrisis. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen begrijpt dat de Europese Commissie onorthodoxe maatregelen neemt in crisistijd, maar heeft zo haar bedenkingen.

“De sociale balans is behoorlijk zoek. Als het gaat om het verlagen van het minimumloon en de pensioenen, is de Europese Commissie er als de kippen bij. Maar bij het verhogen van de vennootschapsbelasting in Ierland, noodzakelijk voor het terugdringen van het begrotingstekort, verschuilt de Europese Commissie zich wel achter een gebrek aan bevoegdheid.”

Negatieve sociale invloed serieus nemen

Cornelissen roept de Europese ministers en de Europese Commissie op om de zorgen van het Europees Parlement op de negatieve sociale invloed van de crisismaatregelen serieus te nemen: “Het is zaak dat de Europese Unie zich net zo hard inspant voor een socialer Europa, als dat ze zich inspant om de begrotingen op orde te krijgen. Juist nu zijn sociale waarborgen van groot belang zodat bijvoorbeeld mensen die werken tegen een minimumloon niet de prijs van de bezuinigingen betalen.”