Recht op koop

Source: B.G. (Betty) de Boer i, published on Thursday, March 10 2011.

In het regeerakkoord is het recht van koop opgenomen. Dit houdt in dat huurders van corporatiewoningen het recht krijgen om hun woning tegen een redelijke prijs te kopen. Scheef wonen - mensen met hoge inkomens in te goedkope huurwoningen - komt regelmatig voor waardoor goedkope woningen niet vrij komen voor mensen met weinig geld. Dit kan deels opgelost worden door deze huurwoningen om te zetten in koopwoningen. De huidige VVD-fractie staat daarmee in een traditie, want reeds in de jaren zeventig van de vorige eeuw pleitte de VVD hiervoor.

Lagere en middeninkomens, tot ongeveer 43.000 Euro, hebben in een aantal delen van Nederland moeite om een woning te vinden. Het aanbod in de voor deze inkomens betaalbare woningen is beperkt. Momenteel zit de woningmarkt in een dip wat de doorstroming belemmert. Onderzoek in opdracht van de Nationale Hypotheek Garantie heeft uitgewezen dat 25% van de huurders wel een woning wil kopen met een korting van 25% van de vrije markt waarde, dat wil zeggen niet verhuurd. Ander onderzoek heeft uitgewezen dat 50% van alle huurders ook een hypotheek van de bank kan krijgen met deze korting. Een kwart van 2,4 miljoen huurders is meer dan 500.000 potentiële kopers. Corporaties kunnen in deze vraag voorzien. Zij hebben 32% van de totale Nederlandse woningmarkt in eigendom. Dit is relatief veel gezien de doelgroep die ze geacht wordt te huisvesten.

Verkoop van corporatiewoningen moet per regio worden bekeken. In de regio Amsterdam kunnen meer woningen te koop worden aangeboden dan in bijvoorbeeld het Noorden. Maar ook in het Noorden zijn mogelijkheden.

In het regeerakkoord is besloten om corporaties een heffing op basis van hun bezit op te leggen. Afgelopen week hebben corporaties in het Noorden zich beklaagd in de kranten over deze heffing. In totaal hebben corporaties een bezit met een waarde van 291 miljard Euro. Sterkste schouders, zwaarste lasten? In ieder geval is het redelijk dat ook de corporaties bijdragen aan de bezuinigingen. Met de verkoop van corporatiewoningen kan dat. Het mes snijdt aan twee kanten.

Eigen woningbezit is liberaal, sociaal en werkt emanciperend. Een eigen woning geeft een eigen verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor de instandhouding van het eigendom. De VVD is van mening dat lagere en middeninkomens ook voor eigen woningbezit in aanmerking moet kunnen komen en dat dit niet alleen is voorbehouden aan de hogere inkomens. Dit voorstel geeft mensen die kans. Zeker de inkomens net boven de staatssteungrens van € 33.614,- in steden als bijvoorbeeld Amsterdam.