Van Baalen, voorzitter Japan-delegatie EP, betuigt medeleven

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Monday, March 14 2011.

Hans van Baalen heeft, als voorzitter van de Japan-delegatie van het Europees Parlement aan het Japanse Parlement, de Diet, zijn medeleven met de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami en hun naasten aan de Japanse ambassadeur bij de Europese Unie, de heer Nobutake Odano, aangeboden. Tevens belde Van Baalen met zijn co-voorzitter in de Diet, oud-premier en oud-voorzitter van de Japanse Democratische Partij (DJP) Hatoyama.

De DJP is lid van de Liberale Internationale, die Van Baalen voorzit. Van Baalen gaf aan dat de Europese Unie haar capaciteit voor de bestrijding van rampen en hulpverlening op afroep aan Japan ter beschikking stelt. Dat geldt ook voor de kennis en ervaring op het gebied van het bestrijden van nucleaire rampen. Hans van Baalen erkende daarbij dat Japan goed is voorbereid op natuurrampen, maar dat het voorkomen, resp. bestrijden van een nucleaire ramp ook internationale expertise vergt.

Het is te hopen dat problemen in de getroffen kernreactoren tot de centrale Fukushima 1 beperkt blijven, zoals dat destijds in het Amerikaanse Harrisburg het geval was, en zich niet ontwikkelen tot een kettingreactie als die van Tsjernobyl. Medio mei staat een bezoek van het EP aan Japan op de agenda. Indien de situatie het toelaat, zal ook het getroffen gebied en de kerncentrale worden bezocht.

Zie ook website Europees Parlement