Europees onderzoek naar genitale verminking

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, March 15 2011.

"Eindelijk concrete toezeggingen van de Europese Commissie om onderzoek te doen naar genitale verminking van meisjes in de EU", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

Eurocommissaris Viviane Reding maakte dat vandaag (15 maart) bekend in de commissie voor vrouwenrechten van het Europees Parlement. Ook heeft ze toegezegd de resultaten van het onderzoek mee te zullen nemen in het toekomstige Europees beleid ter bestrijding van geweld tegen vrouwen. De verwachting is dat zij in 2013 met een voorstel komt met juridische instrumenten.

Europese aanpak noodzakelijk

"Genitale verminking van vrouwen is een probleem in Europa. Een Europese aanpak is daarom nodig om deze barbaarse praktijk in de EU uit te bannen", aldus Bozkurt.

Bozkurt had eerder al aangedrongen op zo´n onderzoek. Samen met Amnesty International en Federatie van Somalische Associaties in Nederland ondernam zij actie. Zij schreef op 4 maart 2010, tijdens het Spaanse voorzitterschap een brief naar Bibiana Aido, de Spaanse minister voor gelijkheid, en naar Piet Hein Donner, toenmalig minister van sociale zaken, en Ab Klink, toenmalig minister van volksgezondheid, met het dringende verzoek een onafhankelijk onderzoek in te stellen, waarbij ook zeker aandacht zou zijn voor de situatie van migranten zonder verblijfspapieren.

Naar schatting lopen binnen de EU jaarlijks 180.000 vrouwen en meisjes het risico slachtoffer te worden van genitale verminking. Bozkurt: "Deze vrouwen, vooral uit migranten - of vluchtelingengezinnen, verdienen adequate bescherming overal in de EU, net zoals Europa dit ook eist van derde landen. Voor goed Europees beleid is het daarom van het grootste belang dat er in kaart wordt gebracht hoe groot de problemen zijn."